Snålblåst och regnstänk utan en gnutta snö ramade in den 21:a Kreativa marknaden, som anordnas sommar som vinter.
Vädret påverkade såväl säljare som besökare. Det tror Stefan Seidel, ordförande i Drömfabriken som arrangerar tillsammans med Gula industrihuset och Studiefrämjandet.
– Vi hade fler inbokade säljare än tidigare år men några klev av med kort varsel, så vi landade på ungefär samma som i fjol – ett 40-tal om man räknar in de som är fasta i Gulan.
En uttalad ambition är att marknadsbesökarna ska få se hantverk i vardande. När det är ett par grader över nollan blir dock fingrarna mindre flinka och mer frusna.
Det fick exempelvis föreningen Stallarholmens vikingar att fokusera på servering av varm korv och glögg, i stället för det planerade finstilta hantverket.
Antalet besökare blev också något lägre är arrangörerna hoppats på och marknadsfört för.
– Jag skulle säga att det landade på drygt 1 500 besökare. Det är lite sämre än i fjol – och framför allt jämfört med ambitionen som är det dubbla, 2 500–3 000 besökare.
Det säger Stefan Seidel – som dock inte är särskilt deppig.
– Jag känner mig inte jättenedslagen, utan känner mer att det är en jättehärlig arbetsgrupp som har fötts ur julmarknaden och att vi nu jobbar vidare med att utveckla den. Vi ska ha en utvärdering nästa vecka.
En nyhet för i år var en pepparkakshustävling som fick åtta bidrag.
– Det är en start det också, konstaterar Stefan Seidel.
Reglerna var enkla. Byggena fick vara max 50 centimeter långa och breda och max en meter (!) höga. Inget av bidragen var dock i närheten av att slå i taket, utan höll ganska modesta storlekar.
Kreationerna hade dock vida konstnärliga ramar – och stora mängder godis – och blev bedömda av marknadsbesökare som fick rösta på sin favorit.
Fem bidrag kom från Stallarholmens fritidsgård och tre från en och samma familj, Kjellströms.
– Limpistol! Det är vårt bästa tips, sa Felix Kjellström och skrattade.
Ambitionerna sattes högt, med hembakt deg, mortlad nejlika och egenritade mallar till de tre byggena: en hundkoja, ett växthus och en medeltida borg. Sedan började de kreativa kompromisserna...
Felix Kjellström konstaterade att de snabbt lagt ner det där med att foga samman bitarna med traditionsenligt smält socker, utan tagit till det tunga artilleriet.
– Alltså, även med limpistol är det bland det svåraste jag har gjort. Och sedan blev kristyren lite för tjock, så när jag skulle spritsa och tryckte på för att få den att fastna så rasade hela huset. Jag fick nog börja om från början en fem–sex gånger.
Arbetsinsatsen till trots så segrade en sockersöt kreation från sjätteklassarna Astrid Ahlqvist, Vilmer Pahk och Linn Israelsson.
Just deras pepparkakshus fastnade den femåriga marknadsbesökaren Astrid Dahlbäck för, långt innan det var framröstat som vinnare.
Astrid bor på Ingarö och besökte marknaden med sin farmor, Stallarholmsprofilen Kersti Olin.
– Det där gillar jag mest, sa Astrid och pekade på ett florsockerpudrigt hus med ett hjärta av polkagrisstänger på taket.
Själv hade hon lagt färgade chokladlinser på taket till det hus familjen hade snickrat ihop dagen innan – hemma och utom tävlan.
Det huset skulle ätas upp, konstaterade Astrid Dahlbäck.
– Fast jag gillar inte pepparkakor. Jag gillar godiset på taket. Fast bara de gröna och svarta.