När årets niondeklassare väljer inriktning på sina fortsatta studier är teknikprogrammet på Rinmangymnasiet allra populärast. Bland de sökande har 129 elever det som sitt förstahandsval.
‒Det är lite förvånande men jätteroligt, särskilt som Eskilstuna är en teknikstad och Rinmangymnasiet är känt i hela Sverige, säger Karin Holmberg Lundin som är kommunens gymnasiechef.
‒Roligt är också att industritekniska programmet ökat kraftigt. Svenskt näringsliv är ju oroade över hur de ska få tag på arbetskraft till industrin.
Med 23 sökande är det inget jätteprogram, men det är en fördubbling jämfört med i fjol.
En annan bransch som skriker efter arbetskraft är fordon och transport. Också här är trycket på en plats stor bland eleverna. Höstterminen 2017 kunde kommunen erbjuda 48 platser. Inför hösten 2018 har mer än dubbelt så många – 102 elever – sökt fordon- och transportprogrammet på Rekarnegymnasiet.
‒Vi försöker i så stor utsträckning som möjligt anpassa antalet utbildningsplatser till antalet sökande, så att så många som möjligt kan få sitt förstahandsval, säger Karin Holmberg Lundin.
‒I dagarna blev det klart att vi inför nästa läsår utökar antalet platser på fordon- och transportprogrammet till 72.
Även för vård- och omsorgsprogrammet på Rinman är intresset större än antalet platser i dag – 80 sökande till 54 platser.
‒Också här är vår målsättning att alla behöriga förstahandssökande ska få plats. Det är ju sådan brist på undersköterskor och elever blir efterfrågade redan under utbildningen.
Flera program erbjuds i olika inriktningar och på olika skolor. Slår man ihop antalet sökande oavsett inriktning och skola är samhällsvetenskapsprogrammet i särklass mest populärt med 181 sökande, flest till Rekarnegymnasiet.
‒Utifrån uttalanden från elever beror det på att det är ett brett och generellt program och därför kan eleverna skjuta upp sitt yrkesval, säger Karin Holmberg Lundin som en förklaring.
Bland program som lockar färre elever i år kan nämnas hotell- och turismprogrammet på S:t Eskils gymnasiet med endast 14 sökande. Mer än hälften jämfört med i fjol. Det förvånar Karin Holmberg Lundin.
‒Det finns massor av spännande jobb inom branschen ändå backar utbildningen, varför har jag inte svar på i dag, säger hon.