Tema Bernadotte på Gripsholms slott

Som traditionen bjuder höll Gripsholms slott portarna öppna under trettonhelgen. I fokus var två visningar med Bernadottskt tema.

Jim Sjöberg.

Jim Sjöberg.

Foto:

Övrigt2018-01-07 14:01

2018 är ett år av Bernadottejubileum och detta uppmärksammas på Gripsholms slott som inledde året med två temavisningar, "Bernadöttrar – kvinnor ur ätten Bernadotte " ledd av museilärare Josefine Lindqvist, samt "Galleriet för medborgerligt märkvärdiga personer" – från Gustav Vasas tavlor till Svenska statens porträttsamling, som slottsuppsyningsman Jim Sjöberg hade hand om.

‒Jag berättar hur samlingen fått plats på Gripsholms slott och konflikten mellan kungliga inredningar och massor av portträtt. Och även varför man började samla porträtt på Gripsholm. Det är första gången jag har visningar som handlar om porträtt, säger Jim Sjöberg som annars har sin specialitet i byggnadshistoria.

I dagsläget hänger drygt 800 porträtt på slottets väggar.

‒Hela statens porträttsamlingar är 5 156 och de finns på statliga verk och myndigheter. Sen är mycket av statens samling porträttalbum som i sig är svåra att visa, också ett slags arkiv över bemärkta svenskar kan man säga. Svenska statens porträttsamling grundades på Karl XIV Johans tid, säger Sjöberg.

1886 bildades Nationalmuseet i Stockholm och fick då lägga beslag på vilka verk de ville från de kungliga slotten.

‒Det har sedan fortsatt, framför allt målningar av stort konsthistoriskt värde har plockats till Stockholm, säger Sjöberg och pekar på en tom plats på väggen där det så sent som 2016 satt en förgylld trärelief av Gustav Vasa.

Att förmedla sin kunskap och entusiasm håller Jim Sjöberg som det bästa med visningarna.

‒Jag har hållit på i 25 år och lovat mig själv att den dagen jag inte tycker det är kul ska jag sluta. Men jag lär mig fortfarande och nu har jag läst in porträttsamlingen också, säger han.

Onsdagsluncher

Under vintern ges en rad lunchföredrag på Gripsholm, här är tre av dem.

31 januari: Gustav III – på väg mot vår tid.

14 februari: Gustaviansk teatersport – om skådespelande, skapande och teaterapande.

28 mars: Blå tigern och den Lille Engländaren – Karl XI:s hästar i krig och fred.

Källa: gripsholmsslott.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!