Den 12 augusti kommer det att vara öppet hus på hembygdsgården i Malmköping. Mellan klockan 11 och 15 kommer alla 13 av förenings förvaltade öppnas upp.
‒I dem försöker vi att spegla Malmköpings historia. Vi har bland annat ett fotomuseum med 2500 bilder där den äldsta är från 1800-talet, säger Leif Jacobsson som är styrelseledamot i föreningen.
Om man inte är intresserad av det kan man bara komma och prata.
‒Traditionella punkterna som fika och musikunderhållning är självklart på plats. Sen kan man också komma och få svar på frågor från våra veteraner, säger han.
I en av byggnaderna vid hembygdsgården huserar textilmuseet. Textilgruppen, en samling damer och herrar från hembygdsföreningen, förvaltar samlingen och uppdaterar innehållet med jämna mellanrum.
‒Var fjortonde dag kommer vi hit och dokumenterar de föremål som vi får donerade. Hela samlingen är donerad av och det kommer in personer och vill ge bort något klädesplagg eller annat till vår samling, berättar Git Olsson.
I ett av rummen fyller rummets väggar med symaskiner i olika årgångar. Från den äldsta från mitten av 1800-talet till den senare 2007.
‒Det är intressant att se skillnaden på de senare modellerna och de äldre. De tidiga var väldigt dekorerad och man ser att de är tänkta att stå framme i hemmet, säger hon.
Just nu har museet en utställning med namnet "Från kolt till t-tröja". I den visas barnkläder genom tiderna i Sverige.
‒Kolten är ett klänningsliknande plagg som både pojkar och flickor använde. Det var praktiskt då man kunde byta blöjor utan att behöva ta av allt, säger Git Olsson och fortsätter:
‒I dag krånglar man med plagg som jeans på små pojkar. Det kan inte vara bekvämt och är absolut inte praktiskt heller för den delen.
I museet får besökarna ta på de allra festa föremålen, det är ett viktigt inslag enligt textilgruppen som säger att man måste känna på de levande materialen och verktygen.
‒Det är inte tänkt att föremål som dessa ska hålla i 1000 år. Men med den här samlingen vill vi i stället få besökarna att minnas och samtidigt få en överblick av den lokala historian, säger Git Olsson.
Textilmuseet håller öppet den 12 augusti och vid ett handfull andra datum på året. Vid andra visningar får man ringa och boka tid.