Therese Brännkärr: "Jag ger svar på tal om det behövs"

Therese Brännkärr trivs i den mansdominerade värld som byggbranschen och arbetet på Katrineholms hyrmaskiner är. Hon anställdes för att köra lastbilen. Nu finner vi henne bakom disken i uthyrningsdelen på företaget.

Foto:

Övrigt2019-03-02 06:45

När Kuriren hälsar på finns Therese Brännkärr bland sina skyddslingar, lyftarna. Här kollar hon att de startar och fungerar som de ska.

– Från början var jag duktigt höjdrädd och första gången jag åkte upp i en korg stod jag i ena hörnet och höll mig krampaktigt i räcket. Men man tvingas vänja sig och nu är det skithäftigt, säger Brännkärr.

Hur har din väg i yrkeslivet gått fram till detta arbete?

– Jag läste samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet med en dröm om att bli arkitekt, men jag har växt upp med att mina föräldrar drev en budfirma, budservice från 19 års ålder. När jag var 25 år pratade jag med Idström på Shell och fick jobb där. På Shell stannade jag i tre år. Efter det körde jag tankbil ett tag men därifrån fick jag sparken när jag blev gravid. De visste inte hur de skulle hantera en sådan situation. Efter mammaledigheten kom jag tillbaka till Budservice till för fem år sedan när konjunkturen svek. Därefter hamnade jag på Schenker distribution och där tror jag de testade mig med den värsta körningen, landsbygdsutkörning. Efter ett ägarbyte fick jag sluta. En mellanperiod körde jag truck på posten i Norrköping. I februari för tre år sedan fick jag börja här på Hyrmaskiner. Som du hör är det idel manliga yrken. Något som har stört mig hela tiden är ifrågasättandet: "kan en tjej köra lastbil?". Detta gäller egentligen allt där det ifrågasätts vad jag kan eller inte kan som tjej.

Blir du annorlunda bemött för att du är tjej här?

– Visst händer det att man vill prata med en man, speciellt om det är ett problem. Visst är det en tuff jargong i bygg- och anläggningsbranscherna men jag biter ifrån. Jobbarkompisarna säger ibland att det är jag som är tuffast i munnen. Det är ett sätt att ha greppet men jag tycker att humor också är viktigt. Jag skulle aldrig acceptera att någon klappade mig i baken, det är att gå över en gräns.

För Therese Brännkärr är metoo-rörelsen viktig. Hon menar att det inte handlar om att alla män är svin, utan hon vill att även de män som inte är svin står upp mot dem som inte visar respekt.

Therese Brännkärr

Ensamstående tvåbarnsmamma.

Två döttrar Tindra och Lea.

Bor i villa i Katrineholm.

Hon längtar efter att få snickra mer hemma, byta fasad på huset och bygga en pergola.

Byggandet gör att vardagsbekymren glöms bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om