Ansökan måste skickas in till skolverket senast 31 januari. Det brinner med andra ord i knutarna och bland annat därför har BUN, barn- och utbildningsnämnden, kallat till extra sammanträde på tisdag.
‒Det känns väldigt spännande just nu, säger Anna Zachrisson som förstås är drivande i frågan tillsammans med mat- och måltidshantverkare och företrädare från Europaskolan.
Culinary craft startade på skolan inför läsåret 2016/2017.
‒Just nu har vi 13 elever som går där, berättar Anna Zachrisson.
‒Ett treårigt restaurang- och livsmedelsprogram som nu kryddas med mer av gränsöverskridande mat- och måltidshantverk. Vi jobbar ihop med såväl lokala som regionala och nationella aktörer. Utbildningen genomsyras av hela måltidsupplevelsen, fortsätter hon.
Bland gymnasieskolans samarbetspartners finns kändiskocken Fredrik Eriksson, som har rötterna i Strängnäs, och Maria Printz från Stallarholmen.
Om skolverket ger grönt ljus till Thomasgymnasiets satsning blir det riksintag från och med höstterminen 2018.
‒Målet är en mix av Strängnäselever, elever från närliggande kommuner och från hela landet. En sån här satsning kräver uthållighet, resonerar Anna Zachrisson.
Hon tillägger:
‒Den här inriktningen, ”Mat- och måltidshantverkare för lokal utveckling” är vi först med i hela landet.
Som av en händelse planerar Vasallen för mindre bostäder, ungdomsanpassade, i en byggnad mitt emot Thomasgymnasiet.
‒Ja, det handlar om 40-talet mindre lägenheter av totalt cirka 50 i det huset. Där kommer det även att byggas restaurang och kafé. Jag förhandlar just nu med presumtiva köpare, konstaterar fastighetschefen Erik Engström.
Tanken är att den helrenoverade kasernbyggnaden på Bataljonsgatan 2A ska stå klar sommaren 2018.
De första invånarna i den nya stadsdelen väntas flytta in i några månader tidigare.