Tidningsutgivarna besvikna på polisens misslyckande

Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter är besviken på att polisen inte kan prioritera hatbrott på nätet.– Jag blir bestört och hade hoppats på bättre resultat från polisen, säger hon.Varken regeringen eller polisen vill förklara varför nätbrott inte utreds ordentligt.

Jeanette Gustafsdotter , vd Tidningsutgivarna.

Jeanette Gustafsdotter , vd Tidningsutgivarna.

Foto:

Övrigt2018-05-30 17:10

Den utlovade satsningen på att utreda näthat blev aldrig den framgång som regeringen och Rikspolisstyrelsen hoppats på, enligt polisforskaren Stefan Holgersson vid Linköpings universitet.

Eskilstuna-Kuriren kunde på onsdagen visa att en femtedel av alla inkomna polisanmälningar om näthat tappats bort i vissa distrikt.

I hela landet försvann en tiondel.

Stefan Holgersson gick så långt att han menade att den särskilda Hatbrottsgruppen i Stockholm faktiskt försämrat polisens arbete mot näthat

– Även regeringen nedprioriterade dessa fall under en tid då marknadsföringen från polisens sida framställe det som om utredningarna har bra resultat, sa Stefan Holgersson i Eskilstuna-Kuriren på onsdagen.

Det gör Jeanette Gustafsdotter bestört.

– Jag har jobbat med frågan i flertal år och hade hoppats på bättre resultat från polisen, säger hon.

Tidningsutgivarna (TU) är branschorganisation för merparten av Sveriges dagstidningar.

De har krävt effektivare utredning av hot och hat på nätet, eftersom detta ofta drabbar journalister.

– Vi vet att hat leder till självcensur och att journalister överväger att sluta. Det här måste en gång för alla tas på högsta allvar för att vi ska ha en fungerande demokrati med granskande journalistik, säger Jeanette Gustafsdotter.

Även TU har litat på att polisens lägesbeskrivningar varit korrekta.

– De har beskrivit att de tar den på största allvar och att den är prioriterad. Det här visar ju tyvärr att så är inte fallet, säger Jeanette Gustafsdotter.

Stämmer bilden i undersökningen med de signalerna TU får från medieföretagen?

– Ja och nej. På vissa orter fungerar det mycket bra och på vissa inte alls. Det är fortsatt stora regionala skillnader vilket inte är acceptabelt. På en mindre ort med en lokaltidning med begränsade resurser är det ännu viktigare att polisen är väl fungerande inom denna brottslighet.

Polismyndigheten har helt avböjt att kommentera kritiken som framförs i forskarrapporten: "Rapporten är en forskares arbete och den får stå för sig", skriver myndigheten i ett mejl till Eskilstuna-Kuriren.

Inte heller regeringen vill uttala sig. Justitieminister Morgan Johanssons (S) pressekreterare svarar att man tagit del av rapporten men avstår att uttala sig om den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!