– Jag gjorde ett aktivt val. Jag har en annan tjänst här i Eskilstuna. Den tjänsten innebär ett visst styrnings- och ledningsarbete här som jag är intresserad av, säger hon,
Jessica Wenna arbetar nu som vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Eskilstuna och har ett vikariat på två år efter Henrik Olin som numera arbetar i Stockholm.
Jessica Wenna blev ett bekant ansikte för allmänheten när hon tillsammans med sin kollega Johan Fahlander ledde utredningen i ett av de största och mest spektakulära mordfallen i svensk rättshistoria. Eskilstunakvinnan Johanna Möller och hennes pojkvän Mohammad Rajabi åtalades och slutligen fälldes för bland annat mord och mordförsök på Johanna Möllers föräldrar.
– Det går ju alltid upp och ner, men tidvis la jag ner mellan 50 och 60 timmar i veckan på utredningen då, berättar Jessica Wenna.
Ändå var inte mordutredningen den enda arbetsuppgift som Jessica Wenna hade under den tid som Arbogamordet utreddes.
– Även om man sitter med ett stort ärende som Arboga så kan man ha andra utredningar också Jag hade ett 40-tal andra pågående förundersökningar samtidigt. Åklagare har ofta mellan 40 och 60 utredningar samtidigt, berättar hon.
Hur orkar man det?
– Man orkar eftersom det är ett så roligt och intressant arbete. Det skulle bli tufft om man inte tyckte om det. Men jag tror inte att åklagare är ett yrke som passar alla. Man måste ha förmågan att lämna arbetet på arbetet, annars blir det jobbigt. Och man måste ha förmågan, och gilla, att ta beslut, säger hon.
Tar du aldrig med dig jobbet hem?
– Det händer att jag tar med mig saker hem för läsning. Det är ju väldigt mycket som ska läsas.
Jessica Wenna konstaterar att åklagare varje dag fattar beslut som påverkar människors liv. Om man ska vidta olika tvångsmedel, om någon ska friges eller anhållas till exempel. Då går det inte att älta eller fundera för mycket. Man måste vara beslutsför.
Hon berättar också att åklagarmyndigheten genomför tester av olika slag med alla som vill arbeta som åklagare, för att avgöra om de håller måttet.
Vad är det för tester?
– De personliga egenskaperna testas. Logiskt tänkande. Man ställs inför olika påståenden och ens olika egenskaper testas på olika sätt.
Trots att det är ett tufft och krävande arbete är åklagarmyndigheten enligt Jessica Wenna en populär arbetsgivare.
– Det finns fler intresserade än det finns platser. Intresset för att bli åklagare är mycket stort, säger hon.
Åklagare utsätts ganska ofta för hot. Hur hanterar man det?
– Åklagarmyndigheten har en nolltolerans mot hot och annan otillbörlig påverkan. Allt polisanmäls. Det blir ett angrepp på rättsväsendet. Men det är inte bara åklagare som utsätts, Det gör alla beslutsfattare. Varje gång det händer är en gång för mycket. Man ska inte bli utsatt för hot bara för att man gör sitt arbete, säger Jessica Wenna.
Även om åklagare ibland kan specialisera sig på olika områden som till exempel relationsvåld, brott mot barn eller ärenden där misstänkta är ungdomar - fördelas arbetsuppgifterna brett. Generellt får alla åklagare vara beredda att ta de fall som lottas på dem. Det är en viktig princip, menar Jessica Wenna eftersom alla åklagare någon gång har jour. Då kan vilka ärenden som helst dyka upp. Hon berättar att det finns 15 åklagare och fyra administratörer på åklagarkammaren i Eskilstuna.
– Det är viktigt att vi behåller en bred kompetens. Åklagare har jour eftersom det måste vara åklagare i tjänst dygnet runt. På vardagsnätterna ansvarar en åklagare för ett mycket stort område från Eskilstuna i norr till Kristianstad i söder. Det finns beslut som bara åklagare får ta, förklarar hon.
Hon säger också att allmänheten kanske inte känner till de tre huvuduppgifter som en åklagare har:
– Att vara förundersökningsledare i allvarligare ärenden och styra förundersökningarna, avgöra vilka åtgärder som ska vidtas och arbeta nära polisen. Sedan fattar också åklagaren alla beslut om åtal och driver processen i domstol.
Enligt Jessica Wenna är det inte så stora skillnader mellan Eskilstuna och Västerås. Brottsligheten är ganska likartad, bland annat eftersom de båda kommunerna har kort avstånd till Stockholm.
När du har lagt den långa rättsprocessen när det gäller Arbogamordet bakom dig... Några reflektioner?
– Det har givetvis gett mig många nya erfarenheter. En är hur jag lärt mig att hantera media. Det var en enorm mediebevakning. När det var som mest att göra i utredningen och jag behövdes där var också journalisterna som mest intresserade. Då var det viktigt att försöka hitta en balans.
Vad gör du om tio år?
– Jag tror att jag fortfarande arbetar som åklagare i någon form. Åklagare är ett spännande och omväxlande arbete. Det är en viktig del av det demokratiska samhället. Jag är stolt över att vara åklagare, säger Jessica Wenna.