Tiggaren Valentin välkomnar länsstyrelsens besked i tiggerifrågan: "Det är bra för mig"

Länsstyrelsen upphäver Eskilstuna kommuns beslut om krav på tillstånd för tiggeri. För Valentin, som kommer från Rumänien och försörjer sig genom att tigga i Eskilstuna centrum, är det ett välkommet beslut.

Länsstyrelsen upphäver Eskilstuna kommuns beslut. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Länsstyrelsen upphäver Eskilstuna kommuns beslut. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Solum Stian Lysberg

Övrigt2018-07-11 15:35

Efter Eskilstuna kommuns beslut att kräva tillstånd för tiggeri har länsstyrelsen prövat huruvida beslutet är förenligt med ordningslagen. Idag kom beskedet – det är det inte. Länsstyrelsen upphäver således kommunens beslut.

Eskilstuna-Kuriren har pratat med Valentin som kommit till Eskilstuna från Rumänien tillsammans med sin syster. De försörjer båda två sig själva och sina barn genom att tigga i Eskilstuna centrum. Valentin vill inte vara med på bild och heller inte uppge sitt efternamn men konstaterar att han tycker att Länsstyrelsens beslut är bra.

– Det är svårt för mig när jag inte har jobb i Sverige. Jag kan bara sitta här och be om pengar till mat åt mina barn. Vad ska jag säga? Det är ett bra beslut för mig.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson meddelade omgående att kommunen med all sannolikhet kommer att överklaga beslutet. På Eskilstuna stadsmission, som varit en av förslagets hårdaste kritiker, var beskedet positivt – och väntat.

– Länsstyrelsens beslut är väntat och logiskt, säger socialchefen Carolina Bäck.

Stadsmissionen driver verksamheten Crossroads där utsatta EU-medborgare på vardagsmorgnar kan komma in och ta en dusch, tvätta kläder och få i sig ett varmt mål mat. Det erbjuds även språkträning för att kunna dela information om hur samhället fungerar samt stöd i kontakter med olika myndigheter.

Många av dem som besöker Crossroads berörs av ett eventuellt tillståndskrav. För tillfället har verksamheten sommaruppehåll, men varje torsdag håller man öppet för dusch och tvätt. Carolina Bäck berättar att många av EU-medborgarna som tigger är luttrade.

– Det vi ofta får till svar när vi försöker förklara vad det här förslaget innebär är att om det införs tillstånd så får vi se hur vi löser det då. Man är van vid att vända ut och in på sig själv för att hitta en väg till överlevnad.

Snarare än frågan om avgiftsbelagda tiggeritillstånd, förklarar Carolina Bäck, så är det uppståndelsen och diskussionen kring deras närvaro som oroar.

– Det man är mest orolig för är att det här lyfts så mycket av både media och allmänhet. Det upplevs som negativt att det sker en diskussion om huruvida de som människor har rätt att vistas här eller ej. Det är därför man är tveksam till att vara med och synas i media. Man vill helst tona ner och slippa fokuset eftersom man är rädd för att den utsatthet man redan lever i ska bli förstärkt.

Eskilstuna kommun har tre veckor på sig att överklaga länsstyrelsens beslut till förvaltningsrätten och kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!