Det är ett nytt lagkrav från regeringen som ställer nya funktionskrav på alla elmätare och som nu kräver att man i etapper, som påbörjas i höst och som ska vara avslutad före årsskiftet 2024, byter ut alla elmätare.
Det gäller alla kunder, oavsett vilken elhandlare man har.
– Det styrs alltså av om man är ansluten till EEM:s eller Sevabs elnät, säger Fredrik Andersson, servicechef på ESEM. Bor man i något annat nät så påverkas man av den nätägarens mätarbytesplaner.
Den nya mätaren är konstruerad av det finska företaget Aidon, som haft framgångar med leverans av nya mätare både på hemmaplan i Finland, och även i Sverige och Norge.
Dels ska detta kunna medföra att man från elleverantörens sida får en ny och bättre överblick var strömmen bryts om den bryts oplanerat, och tidigare kunna sätta in åtgärder, dels ska kunderna enklare själv kunna avläsa hur elkonsumtionen ser ut i det egna hemmet.
– Det här är väldigt bra eftersom vi också kan meddela kunder som ringer om elavbrottet beror på något som hänt i den egna bostaden eller om det är yttre faktorer som inträffat, säger Fredrik Andersson.
För den som har tydliga minnen av att man relativt nyligen har fått nya elmätare ska sägas att större delen av elmätarna i både Eskilstuna och Strängnäs byttes så sent som för tio år sedan.
Ett projekt som inte gick helt friktionsfritt.
– Det var ett arbete som avslutades 2009, men i och med det nya lagkravet så har vi inget val än att byta mätarna igen. Trots att de bara är tio år gamla.
Kostnaden faller på kunderna men det tar man från ESEM:s sida höjd på i debiteringen av kunderna under tiden. Det är ingen klumpsumma som dimper ned i brevlådan.
För de som har fjärrvärme - vilket 6 000 kunder har i Eskilstuna, och cirka 1 250 kunder i Strängnäs har - ser det här mätarbytet ut att bli ett av många. Hos alla större kunder, stora fastigheter och industrier, måste mätarna, enligt reglerna, bytas vart femte år. Vanliga villor och flerfamiljshus som har fjärrvärme måste byta vart tionde år.
Arbetet kommer pågå i etapper och de kunder som berörs lovas i god tid få besked.
– Här pågår planering för att i möjligaste mån lösa det hela mest praktiskt ur en geografisk synvinkel. Men målet är förstås att störa kunden så lite som möjligt.