Getingar är bra för mycket. De äter upp skadeinsekter och pollinerar träd och buskar, ser alltså till att vi kan njuta av äpplen och hallon så småningom.
Men de kan också vara ett bekymmer, i synnerhet för dem som är allergiska eller bara allmänt rädda för stick. Getingar gillar att bygga sina bon vid bodar eller uteplatser, under utskjutande tak. Lite skrovligt trä funkar finfint att fästa byggmaterialet på.
Det kan alltså vara läge att pilla bort de små, grå getingbona snabbt, så att drottningen hittar ett lämpligare ställe att bygga på. Men har bona hunnit bli större än en pingisboll – ta hjälp av proffs.
Förra året var ett rekordår för getingar. Enbart Anticimex tog ner cirka 4 000 getingbon i Sörmland, mer än dubbelt så många som de brukar.
– Vi har aldrig haft så många saneringar, det var jättemycket. I hela Sverige gjordes 78 000 saneringar förra sommaren, medan de bara var 22 000 året före, säger Peter Andersson, skadedjurstekniker.
Han konstaterar att folk ofta ringer så fort de ser något gulaktigt som flyger, då de tror att det är getingar. Ofta är det i stället solitärbin.
– De bygger inga samhällen utan lägger sina ägg enskilt, kanske i putsfogen mellan tegel. De ger sig sällan på och sticks som getingar.
Flest samtal får Anticimex när semestrarna drar i gång och det är varmt, folk börjar sitta ute och äta, vilket drar till sig getingar.
– Det är inget konstigt att getingar kommer då. Ibland kanske boet inte ens finns inom deras fastighet. Knepet är att ställa ut något i närheten som lockar getingarna mer än maten. Kanske saft eller något annat sött som doftar.
Ska man verkligen slå ihjäl getingar, de är väl nyttiga?
– Nja, det är framför allt bin och humlor man ska vara rädd om. Getingar är inga större pollinerare, säger Peter Andersson.
Hur vet man om det blir en getingsommar?
– Det är svårt att säga, det hänger bland annat på värme och fuktighet. Många getingbor självdör för att de är för torra. Men andra hinner växa sig rejält stora. Jag har sanerat bon på 60 centimeter i diameter på hösten.