Tjejjouren: Ökade anmälningar kan vara en positiv utveckling

Många av de tusentals samtal tjejjouren tar emot handlar om sexuella övergrepp. Men det är inte festivalerna som är problemet enligt tjejjouren. Det är machokulturen. – Man behöver prata om detta redan i grund och förskola, säger Sofia Liedberg på tjejjouren Meja i Eskilstuna.

Suada Dani och Sofia Liedberg arbetar på Tjejjouren Meja i Eskilstuna.

Suada Dani och Sofia Liedberg arbetar på Tjejjouren Meja i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2017-07-13 21:49

I ett rum på femte våningen långt in i ABF-husets lokaler sitter Suada Dani och Sofia Liedberg mittemot varandra vid ett skrivbord. De arbetar för kvinnojouren Meja som funnits i drygt 10 år som ideell förening men som först förra året fick tillräckligt med bidrag för att ha två anställda på deltid.

Liksom polisen Christer Sjöqvist tror de inte att de ökade anmälningarna av sexbrott behöver betyda en negativ utveckling.

– Jag skulle nog inte säga att sexuella trakasserier ökat utan att man börjar förstå och utbilda sig i vad brottet är och kan vara och börjar anmäla. Man tar inte längre att någon skriker hora efter sig, säger Suada Dani, samordnare på tjejjouren Meja i Eskilstuna.

Både Suada Dani och Sofia Liedberg, projektledare på Meja, var, och är fortfarande, kritiska till hur polisen hanterade förra årets festivalsommar och mot de omdiskuterade armbanden.

– Det är som att förflytta ansvaret till tjejerna. Tyvärr tror jag inte att ett armband gör så stor skillnad. Man måste arbeta mer med killarna, säger Sofia Liedberg.

– Det handlar om en machokultur vi måste bryta ner, fyller Suada Dani i.

Det skrivs mycket om sexualbrott på festivaler, som i det här reportaget, men både Suada Dani och Sofia Liedberg påpekar att en av de vanligaste platserna för sexualbrott är, förutom på nätet, i skolan. Och det är i låg ålder de stora förändringarna kan ske anser de.

– Man behöver prata om detta redan i grund och förskola, om samtycke och övergrepp. Och även utbilda fler lärare så de är trygga att prata om de här sakerna, säger Sofia Liedberg som ofta är ute i skolor och föreläser och pratar i klasser.

Hon och Suada Dani anser att den undervisning som barn och ungdomar får i skolan är otillräcklig. De pekar på undersökningar som visar att 90 procent av alla pojkar i 12-årsåldern tittar eller har tittat på porr nätet. Meja har anordnat två föreläsningar om just porr och dess betydelse för unga pojkar.

– Det kan vara porr där tjejer blir spottade på och förnedrade på olika sätt. Föräldrarna blir chockade. De vet inte hur porren ser ut idag, säger Suada Dani.

Porr och sexuella övergrepp hänger ihop och porren kan ge en skev bild av vad sex är och då räcker det inte med att skolan informerar om hur ett barn blir till eller hur man trär på en kondom, menar Suada Dani och Sofia Liedberg.

– Om en 12-åring tittar på sex i två år innan han får sin första sexualundervisning blir glappet ganska stort, säger Sofia Liedberg.

Av de runt 30 000 samtal som tjejjouren i Sverige tar emot varje år ligger samtal om sexuella trakasserier i topp fem av de vanligaste ämnena. En av de vanligaste känslorna som flickorna talar om är att de skäms över att de blivit utsatta och lägger skulden på sig själva.

– Man får aldrig flytta skulden till offret. Det spelar ingen roll hur många du kysst, varit med eller hur kort din kjol är. Det är alltid förövaren som gjort fel. Och som i 97 procent av fallen är en man, säger Suada Dani.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om