Som en av dem som har samtal med utsatta unga menar Emelie Trolin att porren är central i övergrepp mot kvinnor och flickor.
‒Vi ser det här inom jouren på så sätt att ungdomar får en snedvriden bild av vad sex är. De kvinnor vi möter som utsatts för våld i nära relationer är många gånger också utsatta för sexualiserat våld som många gånger hämtat inspiration från porren, säger Emelie Trolin.
Hon berättar att samtal till jouren generellt kan handla om fall där tjejer blivit filmade i smyg under tiden de haft sex. Filmerna används sedan som hot för att tvinga tjejerna till mer.
‒Det är tyvärr relativt vanligt förekommande och en sådan sak som blivit inspirerad av porren. Andra samtal kan handla om att tjejer tvingas titta på porrfilmer och till att göra samma saker som i filmerna.
‒En norm som kommer in nu, som vi märker, handlar om analsex. Unga tjejer tror att det förväntas av en och att det är ok att ta det med våld, såsom det görs i porrfilmer. Sex, såväl som analsex, är enbart okej när samtycke finns från båda parter. Men vi märker också att man förväntas som ungdom att ställa upp på det, fast man inte alls känner sig bekväm med det.
Emelie Trolin menar att det uppropet för en porrfri barndom är väldigt aktuellt och bra. På lokalt plan skulle hon vilja se att kritiska samtal om porr införs som en självklar del i undervisningen, och att skolpersonal tränas i att möta frågan aktivt och återkommande.
‒Jag vet att sexualundervisning ingår i många ämnen i dag, i bland annat samhälle och biologi. Men jag önskar att undervisningen såg likadan ut överallt, så att det inte är någon skillnad på skola och lärare, utan något alla elever fick tillgång till.
Miranda planerar för egen del att hålla föreläsningar på skolor i Katrineholm, där jouren är verksam. Föreläsningarna ska handla om pornografins skadeverkningar och sexuella övergrepp.
Behovet finns, menar Emelie Trolin, eftersom ungdomar via porr kan få uppfattningen att sex är samma som våld.
‒Det finns mycket som pekar på att porren blivit mycket mer våldsam de senaste åren. Vi vill hjälpa ungdomar att få en uppfattning om hur jämställt sex ska vara. När ungdomar söker egna svar på nätet så är det så lätt porr som dyker upp. Och vi menar att det ska vara ett filter på alla förskolor och skolor, säger Emelie Trolin och påpekar att jouren alltid finns där för att stötta och lyssna.
‒Vi ifrågasätter aldrig. Och är det så att vår kompetens inte hjälper till, så kan vi lotsa vidare så att personen som behöver stöd får rätt hjälp.