När vårdcentralerna i länet inte har kvällsöppet blir akuten ett alternativ för patienter med besvär som inte kan vänta till nästa dag, men som inte heller alltid akuten är rätt mottagning för.
Tony Henningsson i Nyköping vill peka på det mellanläge som skapas där och som han menar är svår för vården i Sörmland att hantera. I våras drabbades han av en svår influensa och var så dålig en kväll att han inte kunde ställa sig upp.
– Jag hade hög feber och fick åka till akuten, där jag blev sittande länge, de prioriterar ju mer akuta fall där, berättar han.
Tony Henningsson menar att en vårdcentral i det läget hade passat både hans behov som patient och vården bättre.
– Förutom att jag i det läget hade fått bättre hjälp, hade inte heller akutens resurser belastas med fall som egentligen lämpar sig för primärvården, menar Tony Henningsson.
Han flyttade till Nyköping för ungefär två år sedan, från Gävle, för att vara närmare släkten i Sörmland.
Tony Henningsson berättar om sina erfarenheter från vården i region Gävleborg, där patienter som sökte akutvård kunde bli skickade till en vårdcentral vägg i vägg med akuten efter en första bedömning.
Det tror Tony Henningsson är ett vinnande koncept.
– Det är ju väldigt bra om en vårdcentral med kvällsöppet finns i nära anslutning till sjukhus. Jag tror att det kan vara så många gånger också, att ett lättare akut fall kan övergå till att bli mer akut, säger han och resonerar vidare:
– Det finns ju också olika typer av fall, man kanske får en vinterkräksjuka där man är för sjuk för att stanna hemma, men för frisk för akuten. I sådana fall kan det ju vara väldigt betryggande för en patient att komma till en vårdcentral och onödigt att behöva åka till akuten.
Tony Henningsson säger att han upplever vården i Sörmland som i stort sett bra. Förutom att han önskar utökade öppettider på vårdcentralerna önskar han förvisso också lägre avgifter för specialistvård och bättre möjligheter att söka vård på nätet. Men den främsta frågan för honom som patient inför valet är möjligheten att få komma till primärvården kvällstid.
Som patient menar han att han hellre väljer en kvällsöppen vårdcentral framför en akutmottagning.
– Det man såg i Gävle var ju också att deras system underlättade för personalen på akutmottagningen, säger han och menar att vårdutbudet i Sörmland i dag inte lyckas fånga upp alla patienter.
Tony HenningssonsHär kan du läsa hur partiernas företrädare motiverar sina svar.