Den 26 maj är det EU-val.
Då ska svenskarna och övriga européer välja vilka politiker som ska representera dem i Europaparlamentet – medborgarnas röst i EU – som är med och beslutar om unionens lagar och budget.
Under onsdagen presenterade Tomas Tobé, tidigare partisekreterare för Moderaterna och nuvarande ordförande i riksdagens justitieutskott, sin syn på de viktigaste frågorna i EU.
– Det var över 300 villainbrott i Sörmland förra året och vi vet att en stor del begås av internationella stöldligor. Vi ser också problem med många lantbrukare och företagare som blir av med arbetsmaterial. Vi måste nu både satsa på fler poliser och skärpta straff, men även på europeisk nivå ta tag i detta för att vi ska kunna bekämpa det, säger han.
Tomas Tobé menar att man måste stoppa den fria rörligheten för kriminella i unionen.
– Det kräver mer polissamarbete på europeisk nivå. När vi dömer EU-medborgare för till exempel inbrott ska de också utvisas och därmed nekas inresa i Sverige, säger han.
Vad kan EU göra konkret?
– Europol kan arbeta specifikt mot de här stöldligorna. Det handlar om att utbyta information med varandra. Vi kan också fatta beslut som innebär att när vi dömer de här ligorna, så ska de avtjäna sina straff i sina hemländer. EU kan också säkra den yttre gränsen, så att de individer som kommer från utanför Europa inte kan komma in för att begå den här brottsligheten.
Fem år har gått sedan det senaste EU-valet och mycket har hänt sedan dess. Klimatförändringar, handelstullar, Brexit, Trump, och migration är några ämnen som tagit allt större plats i rampljuset.
– Detta är ett viktigt val. Det handlar om att vi får ett Europa som håller ihop och tar tag i de centrala problemen med att bekämpa brottslighet, få en gemensam invandringspolitik som är mer kontrollerad och att vi får ett fokus på tillväxt så att vi kan skapa en framtidstro i Europa.
Svenskarna är tudelade och det finns en stor grupp som tycker att Sverige inte borde vara med i EU, att det kostar för mycket pengar mot vad man får. Vad tänker du om det?
– Europasamarbetet betyder oerhört mycket för vårt välstånd. Sverige är ett land som är helt beroende av handel med andra länder och det här har bidragit till att göra Sverige till ett rikare land. För oss vore det väldigt farligt att lämna det samarbetet. Det finns partier som hotar med att de vill rasera samarbetet inifrån, och det vill vi bekämpa.
Storbritanniens premiärminister Theresa May kämpar för att landet ska gå ur EU. Något som kan få stora konsekvenser för Sverige och sörmländska företag som handlar med britterna.
– Det kan tyvärr innebära försämrade handelsmöjligheter med Storbritannien. Det ligger i Sveriges intresse att ha en fortsatt god relation med britterna även om de går ur EU, men även en tydlig signal till EU att ta tag i de centrala problemen, för annars kommer vi att kunna få fler länder som landar i samma beslut som Storbritannien, säger Tomas Tobé som för första gången kandiderar till Europaparlamentet.
Sverige kommer, om Storbritannien får igenom Brexit och lämnar unionen, att ha 21 politiker utav 705 i parlamentet.
Ledamöter som kommer att få jobba hårt de närmaste åren för att inte bara minska brottsligheten, utan även minska koldioxidutsläppen om EU-länderna ska kunna nå uppsatta klimatmål i tid.
– Vi ställer oss bakom en handel med utsläppsrätter. Det tvingar företagare att göra investeringar som minskar deras påverkan på klimatet. Mer klimatbistånd till länder för att minska utsläppen är även viktigt, säger Tomas Tobé.