Det segrande förslaget MDH Torget har ritats av det danska arkitektkontoret 3XN (3 x Nielsen). Mälardalens Högskola vill lämna sina nuvarande lokaler utspridda i tre kvarter för att få ett samlat campus. Med förslaget MDH Torget får man en samlad, för att inte säga kompakt, högskola. All verksamhet samlas i en enda byggnad som ska uppföras i kvarteret Verkmästaren på den plats där Sporthallen och Äventyrsbadet ligger idag. De byggnaderna ska rivas, medan Badhuset, som är byggnadsminnesförklarat, ska byggas om och bli en del av högskolan.
Det vinnande förslagets främsta styrka är den inre organisationen, alltså hur högskolans stora och varierande lokalbehov har analyserats och organiserats i en till synes väl fungerande planlösning. Hörsalar och lärosalar samlas på de tre nedersta våningarna medan de administrativa lokalerna, främst lärarnas kontorsarbetsplatser, ligger i de tre övre våningarna. Designstudior för IDT (Akademin för innovation, design och teknik) har samlats i en fyra våningar hög byggnad mot Drottninggatan, där Äventyrsbadet ligger idag. Badhuset byggs om till bibliotek, café och kårlokaler.
3XN:s vinnande förslag håller sig inom de maximala byggnadshöjder som kommunens detaljplaneförslag angivit: 24 m (6 våningar) mot Hamngatan och Bruksgatan samt 15 m (4 våningar) mot Drottninggatan. Därmed har juryn satsat på ett säkert kort och gjort ett tryggt val. Detaljplaneprocessen kan gå vidare utan de störningar som några av de andra tävlingsförslagen hade inneburit.
MDH Torget har tre likvärdiga entréer, en mot vardera av de omgivande gatorna. Entrén mot Hamngatan kallas visserligen huvudentré, men entrén mot Drottninggatan kommer säkerligen att bli minst lika frekventerad. De tre entréerna leder in till ett innertorg, en invändig ljusgård som går genom byggnadens alla sex våningar. Innergården är en så central att den till och med gett tävlingsförslaget dess namn: MDH Torget.
I dessa tider när krav på tillgänglighet för rörelsehindrade är ett absolut och berättigat krav, är det minst sagt motsägelsefullt att trappor är ett karaktäristiskt och återkommande motiv i den nya högskolebyggnaden. Gradängerna i studenttorget och några av hörsalarna fortsätter ut genom glasväggarna och blir såväl utvändiga som invändiga trappor. Ljusgården genomkorsas av trappor som förbinder de olika våningsplanen. Det är trappor för att gå i, men också trappor att kunna se och synas i, något väl så viktigt i en högskolemiljö. (Men det finns förstås hissar också.)
MDH Torgets stora byggnadsmassa håller sig som sagt inom detaljplaneförslagets gränser. Den stora byggnadsvolymen har brutits upp i mindre delar i ett försök till anpassning till badhusets geometri. Men fasadernas iögonfallande rutmönster, skapat av de vinkelställda solavskärmningarna, verkar i motsatt riktning. Varje våningsplan täcks i höjdled av fyra kassetter, vilket gör att byggnaden ser ut att ha fler våningsplan än den i själva verket har. Den nya byggnaden saknar därigenom skala och anknytning till badhuset. Fasadernas utformning måste enligt min uppfattning bearbetas vidare av 3XN i det fortsatta arbetet.
Badhusets exteriör blir kvar som ett omistligt inslag i Eskilstunas stadsbild, men nu nedgraderad till något som närmast blir en grindstuga till den dominerande nybyggnationen. Byggnadsminnesförklaringens krav på att det övergripande intrycket av simhallens stora rumsvolym ska bibehållas uppfylls inte i det vinnande förslaget. Väggarna mot omgivande lokaler rivs både i den före detta simhallen och i själva bassängen, med följden att det skyddsvärda rummet upplöses på ett oacceptabelt sätt. Bassängen ersätts med ännu en trappa.
Ledningen för Mälardalens högskola vill med ett nytt campus i Eskilstuna få en mer samlad högskola med ett representativt yttre. En samlad lösning får man. Idag är det drygt 300 meter fågelvägen mellan de mest avlägsna delarna i högskolan. Med den nya blir det 120 meter. I Västerås, som anses ha ett samlat campus, är motsvarande avstånd cirka 260 meter!
En högskola genomgår ständiga förändringar: kursutbudet varierar, institutioner omorganiseras och studentantalet varierar. Därför är det viktigt att högskolans byggnader möjliggör dessa förändringar. MDH Torget, med alla undervisningslokaler i de nedersta våningarna och administrationen i de övre, tar ingen hänsyn till högskolan nuvarande organisation i fyra akademier. Det kan upplevas som en brist, men medför samtidigt att framtida förändringar är möjliga. Däremot kan den framtida högskolan i Eskilstuna till skillnad från idag inte expandera. Några sådana möjligheter finns inte i kvarteret Verkmästaren.