"Sträckan är kuperad och smal med flertalet direktutfarter. Sidoområdet är farligt med branta slänter och bristfällig körfältsindelning. Flera bostadshus ligger nära vägen och störs av buller. Cyklister och gående delar på körbaneutrymmet med biltrafikanterna. Vägen har en bristfällig trafiksäkerhetsstandard och vissa bärighetsbrister."
Så beskrivs Eskilstunas södra infart, väg 53, av Trafikverket i den planläggningsbeskrivning som nu gjorts. Och det är delsträckan mellan Stenkvistarondellen och vägkorsningen med Sveavägen det handlar om.
– Det är en ganska kuperad väg med dålig sikt, säger Maria Karimi, projektledare på Trafikverket.
Nu ska vägen göras om och trafiksäkerheten förbättras på sträckan. Trafikverket har kallat till ett första möte. På torsdagskvällen hålls ett öppet hus i församlingshemmet vid Stenkvista kyrka om projektet.
– Alla som vill får komma. Vi har förhoppningar om att det ska komma in många synpunkter, säger Maria Karimi.
[fakta nr="1"]
På mötet kommer Trafikverket ge information om vad som är på gång och kunna visa ritningar över sträckan och de planer som finns. För det är inte första gången väg 53 står i fokus.
Den som är intresserad har en rad rapporter och studier att läsa. Att vägen är i behov av förändringar och upprustning är nämligen klart sedan länge.
[fakta nr="2"]
I en åtgärdsvalsstudie som presenterades 2015 beskrivs exempelvis Eskilstunas södra infart som en infartsled med landsbygdskaraktär, med dålig trafiksäkerhet. Vägen beskrivs vidare som relativt olycksbelastad.
När man i samma studie blickar framåt beskriver man vägens framtida funktion så här:
"Infartsväg till Eskilstuna tätort med hög trafiksäkerhet. I anslutning till Viptorp har vägen en tydlig stadsgatukaraktär. Trafiksäkra anslutningar till verksamheter och bostäder längs vägen. Goda möjligheter och trafiksäkert att gå och cykla längs vägen. Bytespunkter för pendling och en väl utvecklad kollektivtrafik. Endera föreslås ingen fjärrtrafik eller fjärrtrafik söder om Viptorp, fjärrtrafiken leds om på annan väg."
– Vi vill få till en väg med god trafiksäkerhet där man håller gång- och cykeltrafikanter separerade från övriga trafikanter. Det ska bli bättre trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter men också en bättre närmiljö för de boende, säger Maria Karimi.
Men riktigt där är man alltså inte ännu. Och det finns alltså möjligheter för den som vill att påverka slutresultatet.
– Vi har gått ut med information via vår hemsida, på vår Facebook men även skickat brev till närboende, säger Maria Karimi på Trafikverket inför torsdagskvällens möte.
För det är vid punkten "Samrådsunderlag" man befinner sig nu. Vidare ska beslut om miljöpåverkan tas, man ska ha samråd på orten, allmänheten ska ges möjlighet att granska innan man slutligen prövar om projektet kan fastställas.
– Vi hoppas projektera färdigt under 2020, säger Maria Karimi.
När hoppas ni kunna sätta spaden i jorden?
– År 2020-2023 om det är möjligt och om allt går igenom.