Tre Strängnäsbor genomskådade bluffen – gick inte på när "släkting" försökte luras

Tre äldre Strängnäsbor fick samtal från en man som sa sig vara en släkting som behövde låna pengar. Ingen av dem gick på bluffen, som brukar kallas barnbarnsbedrägeri.

93-åring till mannen som sa sig vara en släkting: "Jag går inte på det där, du får prova med någon annan i stället"

93-åring till mannen som sa sig vara en släkting: "Jag går inte på det där, du får prova med någon annan i stället"

Foto:

Övrigt2018-01-22 16:58

På tisdagskvällen ringde telefonen hos en äldre man på Kung Göstas väg. Det var en mansröst som utgav sig för att vara mannens son. Han pratade otydligt och det hördes konstiga ljud i bakgrunden. "Sonen" sa att han var i närheten och att han ville låna kreditkort eller pengar eftersom han hade råkat låsa in sin plånbok i grannens bil. Den äldre mannen svarade att han inte lånade ut sitt kreditkort. När samtalet avslutades slog han sin sons telefonnummer. Den riktiga sonen hade inte alls hört av sig för att få låna pengar.

Dagen efter fick två andra Strängnäsbor, 93 respektive 86 år gamla, liknande samtal. En man ringde och frågade "känner du inte igen rösten?" varpå Strängnäsborna gissade på varsin släkting. "Ja, det är jag!" svarade den okända mannen och bad sedan om att få låna pengar. Men även dessa Strängnäsbor genomskådade bluffen. "Jag går inte på det där, du får prova med någon annan i stället" svarade 93-åringen, innan han slängde på luren och ringde polisen.

Yvonne Sjöö vid Strängnäspolisen har tagit emot de tre polisanmälningarna. Hon gläds åt att ingen gick på bluffen den här gången.

– Det är nog mycket tack vare Strengnäs Tidnings artiklar, säger hon.

Men det är inte bara Strängnäsbor som fått så kallade barnbarnsbedrägerisamtal på sistone. Under de senaste veckorna har polisen fått in anmälningar från Stallarholmen, Eskilstuna och Norrköping om incidenter med liknande tillvägagångssätt. Ibland är det en kvinna som ringer, ibland är det en man.

– Sammanlagt rör det sig om elva tillfällen sedan den 2 april. Men bara tre tillfällen är fullbordade brott, säger Göran Svensson, brottssamordnare i Polisregion Öst.

Tror ni att det rör sig om samma gärningspersoner?

– Vi kan inte säga det säkert, men det finns indikationer på det.

En annan våg av bedrägerisamtal ringdes i november 2017–februari 2018. Där tror sig polisen vara de skyldiga på spåren. Det finns en möjlighet att fallen har kopplingar till varandra, enligt Göran Svensson.

För att alla bitar ska falla på plats vill polisen ha in fler tips. Det är viktigt att personer som blivit uppringda av bluffmakarna hör av sig, även om de inte blivit lurade.

– Vi gör en kartläggning och försöker ta reda på vem det är som ringer. Det kan vara så att de gör ett misstag någon gång, det är det vi hoppas på. Det behöver inte vara ett fullbordat brott som blir vår ingång, säger Göran Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!