Tredje upphandlingen för Öljarens rening – nu i nytt Östersjöprojekt

Sjön Öljaren är övergödd och i flera år har Katrineholms kommun arbetat för att dammsuga upp fosfor från botten. Arbetet har nu tagit klivet in i ett större projekt, som går ut på att rädda Östersjön.

Foto: Nilsson Tomas

Övrigt2019-03-28 08:00

Det har gått lite trögt med att komma i gång med dammsugningen av sjön Öljaren. Redan 2017 berättade projektledaren Jenny Herbertsson i Katrineholms-Kuriren om hur pumpningen skull gå till och att maskinerna skulle dra i gång på en yta av 3000 kvadratmeter under hösten. Men arbetet fastnade i upphandlingsprocessen.

– Vi hade snävat in oss på tekniska detaljer i förfrågan och fick bara in ett anbud och det var jättehögt, förklarar hon.

I nästa anbudsförfrågan var arbetet uppdelat mellan avvattning och uppsugning, men då kom det synpunkter på att det skulle bli för dyrt att dela upp det. Tredje gången gillt gäller det ett ramavtal med totalentreprenad och ansökningstiden går ut första veckan i april.

– Vår förhoppning är att dammsugning kan påbörjas innan sommaren, säger Jenny Herbertsson.

Öljarenprojektet har nyligen valts ut till programmet "Baltic sea city accelerator" tillsammans med elva andra kommuner från totalt fyra länder runt Östersjön.

– Det är stort att lilla Katrineholm kommit med i det här sammanhanget. Vi får spridning på vårt projekt, hjälp att hitta finansiering och att identifiera problem.

Metoden som ska testas i Öljaren är applicerbar på andra sjöar och vattendrag och kan på så sätt påverka Östersjöns vattenkvalitet. Dessutom hänger sjön ihop med kusten via Hjälmaren och Mälaren.

– Allt man gör uppströms påverkar i slutänden.

Dammsugningsmetoden gör att både sjön och miljön på land vinner på att det fosforrika slammet sugs upp. När fosforhalten minskar ökas syrehalten i sjön och slammet fungerar utmärkt som gödning där det sprids ut på åkrarna.

I tisdags hölls det första mötet med representanter från Sverige, Polen, Estland och Lettland. Jenny Herbertsson beskriver det som ett bra inledande möte, där arbetet på sikt kommer att leda till att kommunen får konsulthjälp.

– Det som faktiskt utförs är det som gör skillnad.

Baltic sea city accelerator

Övriga svenska kommuner som deltar i programmet är Enköping, Karlshamn, Simrishamn, Smedjebacken, och Täby i Sverige. Länderna Estland, Lettland och Polen deltar också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!