Trots satsningar – fortsatt hög sjukfrånvaro i Oxelösunds kommun

Oxelösunds kommun har ett av de högsta sjuktalen i landet. En förstudie har gjorts och där konstateras bland annat att det trots flera satsningar inte gått att få ner sjukfrånvaron.

Foto:

Övrigt2019-03-29 06:15

Oxelösunds kommun har sett att sjuktalen varit höga de senaste åren. Vid ingången av 2017 var de 9,1 procent – och trots att särskilda insatser gjordes under året för att få ner sjuktalen ökade de till 9,5 procent vid utgången av 2017.

En utomstående revisionsbyrå har fått i uppdrag av kommunens egna revisorer att göra en förstudie på ämnet – och nu är den klar. Här står vård- och omsorgsnämnden ut med en sjukfrånvaro på 11,3 procent 2017.

"Ökningen återfinns framför allt inom funktionsstöd och IFO medan äldreomsorgen oförändrat ligger kvar på en hög nivå. En rad olika hälsofrämjande och efterhjälpande insatser har genomförts under året på både individ – och gruppnivå utan att mätbara resultat uppnåtts" har vård- och omsorgsnämnden svarat revisorerna när det gäller 2017 års utveckling.

2018 ökade deras sjukfrånvaro inom vård- och omsorg till 13,7 procent.

”Kommunens medarbetare har friskvårdsbidrag, möjlighet att delta vid olika fysiska aktiviteter samt att delta vid utbildningar rörande hälsa. Vi konstaterar dock att dessa omfattande insatser inte har givit resultat i så måtto att sjukfrånvaron minskat. Resultatet bör även ses i ljuset av att särskilt öronmärkta medel från fullmäktige avsatts både för 2017 och 2018 för att få ner sjukfrånvaron”, skriver revisorerna i sin förstudie.

Oxelösund är dock inte ensamma som kommunal arbetsgivare med ökande sjuktal. I Gnesta, Trosa och Nyköping går det också åt fel håll, men inte lika mycket. 2017 var sjuktalen 6,2 procent i Trosa, 8,2 i Gnesta och 8,8 procent i Nyköping.

Kommunens egna revisorer pekar på att ett möjligt skäl är att det är svårt att rekrytera personal inom flera av de vanligt förekommande yrkena.

”Det framgår att en trolig orsak till den höga sjukfrånvaron är svårigheter att rekrytera utbildad och lämplig personal och att det därför blivit nödvändigt att anställa människor som saknar förutsättningar och motivation för arbetet. Den höga frånvaron har lett till ökad mer- och övertid samt flera outbildade sjukvikarier, vilket i sin tur ökat belastningen och sjukrisken för medarbetarna. Långt ifrån all sjukfrånvaro är arbetsrelaterad”.

Bland de åtgärder som gjorts finns bland annat utbildning inom kommunikation och bemötande, sömnskola och coachande samtal angående medarbetares livssituationer.

Kommunen har själva uppmärksammat problemet för flera år sedan. 2017 avsattes extra pengar för arbetet med att minska sjukfrånvaron och riktade insatser gjordes inom personalgrupper där sjukfrånvaron var över nio procent.

– Dels är det ett samhällsproblem. Dels är det en stor kostnad för oss. Sänker vi sjukfrånvaron med en procent sparar vi tre miljoner kronor. Men framför allt är det allvarligt för varje enskild individ som blir drabbad. Vi vill förstås att vår personal ska vara frisk, sa kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om