Trycket började i Norrköping

Skärpan finns kvar hos Lars Wirström, mannen bakom Sörmlands Grafiska i Katrineholm.

Övrigt2011-02-16 06:30

Realisten Lars Wirström framträder tydligt när han klart och rappt ger sin berättelse av åren som gått. Företaget kommer först, privatlivet ligger längre bak i tankarna. Sörmlands Grafiska och tryckeribranschen är så starkt integrerade med hans eget liv.

Födelsedagsintervjun sker i det så kallade Grafiska rummet på företaget där han var vd åren 1958 till 1986. På frågan hur det känns att komma tillbaka säger han:

– Jag har egentligen aldrig varit härifrån. Vi startade en pensionärsförening -93 och för att ha något att göra har vi försökt bygga upp ett museum här under årens lopp. Men mest pratar vi om gamla historier.

– Huvudet fungerar fortfarande någorlunda, även om man inte kommer ihåg allt. Man kommer ihåg det roliga. Det tråkiga glömmer man.

Att unge Lars hade huvudet på skaft var nog uppenbart för de flesta som han kom i kontakt med i hemstaden Norrköping, och senare. Han började tidigt jobba på Norrköpings Tidningars tekniska avdelning, och fick utbildning inom yrket.

– 1939 försvann allt folk ut i kriget, och vi som var unga fick ta vid, och lärde oss en massa.

Lars fortsatte utbilda sig och fick anställning som tryckerifaktor i Göteborg, och sökte sig sedan till ett tidningstryckeri i Uddevalla. Det ena gav det andra. Där fanns en redaktör som ville starta förlag. Till det behövde han ett tryckeri, och bad Lars undersöka tänkbara ställen.

Var inte välkomna

– Då hittade vi ett i Falun, Lindhags. Samtidigt tyckte vi, i alla fall jag, att Falun, det var ju Norrland. Vi sökte en annan plats, och så kom vi till Katrineholm 1953.

Tage Larfors och Hilding Hjelmberg var dåtidens kommunledning som det skulle förhandlas med om lokaler och annat. Därtill var ortens näringsliv sig självt nog.

– Vi var inte välkomna av andra företag. Det var så ont om arbetskraft så de ville inte ha något mer företag i stan.

Tryckeriet etablerade sig i alla fall på orten, och 1964 tog det fart när AB Aerotransport tog över som ägare och tillförde nytt kapital.

– Det var då vi kunde börja investera, grovt.

Där Sörmlands Grafiska, som blev landets främsta tryckeri, står i dag, var en öde tomt. 1967 var första etappen av bygget klar och arbetskraften strömmade till.

– Det kom folk från Skåne, Stockholm, Örebro, de kom från alla håll hit.

Privatlivet då? Giftermål?

– Jag gifte mig tidigt. Jag var 26 år. Hon var tre år yngre. Hon har samma intresse som jag för att gå i skog och mark. I Göteborg föddes vår son. I Uddevalla föddes vår dotter. Hon bor i Norrköping och är gift med tryckerichefen på NT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!