Tryggheten vid sjukdom riskerar att försämras

Övrigt2009-10-15 16:30

En nyligen gjord undersökning visar att det finns en utbredd misstro mot sjukförsäkringssystemets förmåga att ge nödvändig trygghet vid sjukskrivning. Hälften av de sjukskrivna klarar högst 6 månaders sjukskrivning med bibehållen standard.

I en enkät som LO låtit göra, uppger de tillfrågade att en månads sjukskrivning skulle få allvarliga ekonomiska konsekvenser. Kvinnor upplever oro för ekonomin i högre utsträckning än män.

Den allmänna sjukförsäkringen är en viktig del i det generella välfärdssystemet. Försämringarna av sjukförsäkringen minskar tilltron till att ge inkomsttrygghet.

Ersättningsnivån för en undersköterska som får sin arbetsoförmåga kraftigt nedsatt blir cirka 75 procent av den tidigare lönen. En person som arbetar utan kollektivavtal kan i bästa fall få 62 procent, alltså ytterligare 2-000 kronor mindre.

Det nya regelverket för prövning av restarbetsförmåga innebär att sjukskrivna sparkas ur försäkringen och in i arbetslöshet i stället för att få stöd och hjälp för att kunna återgå i arbete. Pressen har lagts på den enskilde att hävda sin rätt att få hjälp för att återvinna hälsa och komma tillbaka till ett arbete. Den sjukskrivne skall själv skaffa ett utlåtande över arbetsgivarens möjligheter till rehabilitering på arbetsplatsen.

Problemet med den rehabiliteringskedja som införts, är att åtgärder inte sätts in tillräckligt fort. Alla arbetsgivare har rehabiliteringsansvar, men många kan välja att strunta i de nya reglerna. LO menar att det behövs sanktionsåtgärder, för arbetsgivare som inte följer lagen.

Minskad sjukfrånvaro har lett till att överskottet i sjukförsäkringen uppgår till 48 miljarder de fyra kommande åren. LO hävdar att de pengarna skulle kunna användas till en höjd ersättning i sjukförsäkringen och framförallt till långtidssjukskrivna samt ett borttagande av karensdagen.

Under nästa år riskerar 2 100 personer i LO-distriktet i Mellansverige att utförsäkras, genom den nya sjukförsäkringen. Många av dem är för sjuka för att få ett arbete och för friska för att vara sjukskrivna. Det är en fruktansvärd situation för de som drabbas av den borgerliga alliansens välfärdspolitik.

En majoritet av de sjukskrivna är kvinnor mellan 50–60 år och arbetar inom vård och omsorg. Då regeringen lämnat ansvaret för sjukskrivningarna får bördan i stor utsträckning bäras av dessa kvinnor, som i många fall slitits ut av sina arbeten. Över 50 000 personer riskerar vid årsskiftet att få lämna rehabiliteringskedjan och riskera att få gå till socialkontoren för sin försörjning. Vilket samtidigt innebär en ökad belastning på kommunernas ekonomi, som i sin tur måste varsla personal.

Var regeringens budskap om att minska utanförskapet inget annat än tomma ord?

Tidigare hade vi en sjukförsäkring som bidrog till passivitet. Så vill vi inte att det skall fungera. LO är för arbetslinjen, men vill ha en sjukförsäkring som ger en ekonomisk trygghet, med en spärr mot utförsäkring så att ingen riskerar att stå utan en försörjning.

Per Hägglund

ordförande LO distriktet i Mellansverige

Dagens debatt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om