På fackförbundet LO pekar man på att avtalsgruppsförsäkringen (AGS) kan ge en ersättning på tio procent av lönen vid sjukfrånvaro längre än två veckor.
Men det här är något som både löntagare och arbetsgivare ofta missar, enligt LO:s rapport. Och förlusten mäts i tusentals kronor för löntagaren.
Trots att drygt 1,5 miljoner arbetstagare finns på arbetsplatser med kollektivavtal som innehåller AGS är det något som många inte har en aning om.
Flera av dem blir positivt överraskade av att försäkringen alls existerar och att de får ut tusentals kronor via den om olyckan är framme och de drabbas av en sjukskrivning längre än 14 dagar.
‒Det är välkomna pengar för en person som länge tvingats leva på sparkontot, säger Lena Blomkvist, som ansvarar för försäkringsverksamheten på LO-distriktet i Mellansverige som omfattar Östergötland, Sörmland, Västmanland och Uppland.
LO jobbar nu för att synliggöra de här förmånerna och pekar då på möjligheten att söka ersättning även i efterhand.
‒AGS-ersättning betalas ut även ut retroaktivt, fortsätter Lena Blomkvist Detsamma gäller om någon missat att söka ersättning för det som tidigare kallades för sjukbidrag eller förtidspension.
I rapporten framkommer att 9332 ärenden lämnats in i Sörmland mellan åren 2010 och 2016. En siffra som ger en skev bild av verkligheten, tror Lena Blomkvist, som tror att den korrekta summan borde vara den dubbla.
På frågan om det råder stora regionala skillnader svarar hon nej:
‒Jag tror att de flesta inte har någon större koll på sådana här saker. Livet går på och de flesta av oss kollar knappt lönespecifikationen.
Men Lena Blomkvist tror också att många är tacksamma åt att LO nu kampanjar för att öka medvetenheten hos allmänheten.
‒Vi går ut och frågar folk; har du varit sjuk? Kom du ihåg att ansöka om de extra pengarna som finns? Om inte, så här gör du när du söker, säger vi och visar med praktiska exempel.
Fryser pengarna inne om ingen ansöker om dem.
‒Ja, de går tillbaka till den som betalat in premien. Och den här ersättningen är kopplad till din avtalspension dessutom så det blir en dubbel förlust att inte ansöka om ersättning.