Det har gått ungefär ett år sedan Marcus Eriksson från Katrineholm fick sladd under motionsturen med crosscykeln och åkte rakt in i ett träd. Högerarmen tog smällen och slets av vid axeln. Åtta operationer och två transplantationer senare gjorde han framsteg i en annars långsam läkningsprocess. Kring förra sommaren kunde han röra två av högerhandens fingertoppar.
Men kraften i handen var ungefär bara en procent och med sjukgymnastik och arbetsterapi har Marcus Eriksson sedan dess kämpat för att få tillbaka styrka. Nu ligger den på cirka 25 procent, så arbetet har gett resultat, men vardagen är fortfarande kraftigt begränsad, berättar han.
‒Svåra moment är att stoppa ner nycklarna i höger ficka till exempel. Ett stort hinder är att åka och handla, två påsar går bra med vänster hand, tre är omöjligt.
Men för en tid sedan hittade Marcus Eriksson ett hjälpmedel på internet, en handske som bygger på robotteknologi. För några veckor sedan fick han hämta ut handsken på Hjälpmedelscentralen i Eskilstuna, efter att med hjälp av sin arbetsterapeut i Katrineholm ha fått igenom sin ansökan om att få den via Landstinget. Därmed är Marcus Eriksson en av de första i länet som får prova handsken. På Hjälpmedelscentralen fick han hjälp av bland andra Veronica Blixt, regionansvarig på Bioservo, som utvecklat handsken.
‒Det här är en aktiv handske som använder den funktion användaren har och puttar på den. Det är en medicinteknisk produkt som utgår från användarens egen förmåga. Det är nog enklast att jämföra med en elcykel. Man får göra jobbet själv men får hjälp när det blir tungt i uppförsbacke.
Grundkravet för att handsken ska komma till nytta är att användaren har någon funktion, men kan i övrigt användas oavsett diagnos. Med handsken på kan Marcus Eriksson alltså använda den kraft han har och träna funktionerna automatiskt samtidigt som den ger honom möjlighet att utföra fler aktiviteter, både i hemmet och i arbetet på Sörmländska bygg och betong AB som han deläger.
Enligt Veronica Blixt finns det en möjlighet att Marcus Eriksson kan återfå viss styrka i sin hand av att använda handsken.
‒Han har en typ av skada där han är i en läkningsprocedur, så det finns stora förhoppningar, säger hon.
Robothandsken är gjord av tyg som täcker tre fingrar. Tryckkänsliga sensorer registrerar när handen greppar efter något. Längs underarmen löper tunna linor där det finns en motor för varje finger. När sensorerna registrerar att användaren av handsken tar ett grepp om något drar motorerna i linorna, som ger extra kraft i greppet.
Marcus Eriksson kan koppla handsken till sin mobil där han via en applikation kan skapa profiler som passar olika situationer i hans vardag. Profilerna kan också byggas om allteftersom han blir starkare och kan minska behovet av assistans. En snabbprofil för snabba repetitiva grepp eller en profil för bygg.
Profilerna ger olika mycket kraft beroende på vad han ska göra och anpassas efter hans behov. Varje enskild handske kan alltså individanpassas och det går också att ställa in om användaren vill att några fingrar ska vara starkare än andra.
Efter två veckor med handsken kan Marcus Eriksson redan konstatera skillnader.
‒Det var meningen att jag skulle smyga i gång det hela men det är kul att kunna använda den så jag har rätt mycket träningsvärk, rapporterar han.
Han glädjer sig åt att kunna köra bil bättre.
‒Jag kan använda båda händerna och har slagit i en spik utan att tappa hammaren. Jag känner mig säkrare när jag vet att handen håller i sig. Jag har också kunnat bära saker utan att vara rädd för att tappa dem. Men det gäller att tänka tillbaka på hur det var när jag kunde använda handen. Det är svårt när jag varit av med handen så länge, men man anpassar sig fort, säger han.
Parallellt med handsken forstätter han med sin arbetsterapi och sjukgymnastik och hoppas på att ha upp till 80 procents kraft i sin högerhand om ett halvår.
‒Handen kommer nog aldrig bli sig helt lik igen, men om ett halvår hoppas jag att jag är så stark att jag inte behöver handsken längre, säger han.