Värmen slog lite emot en när man kom in i lokalen. Lokalerna är mörka och det som lyser upp är ett 50-tal skärmar. Lite här och var ligger unga människor och sover, men de flesta sitter koncentrerat vid skärmarna och klickar frenetiskt på tangentbordet. Det är Go Lan, eller Game on lan som det heter, som anordnas denna helg. Ett sextiotal unga har kommit hit med sina skärmar, datorer och stolar för att spela och träffa kompisar hela helgen.
Lanet har anordnats tidigare, dels i våras, dels i somras i form av ett sommarläger med Area Academy, som bland annat den världskände e-sportaren HeatoN står bakom. Bakom Go lan står Jonas Karlsson, som själv spelat CS tidigare, men numera hellre spelar "långsamma spel".
– Man hänger inte med lika bra längre när man är 47 år. Jag spelar väl lite flygsimulator och sådant nu om jag har tid, säger han.
På plats finns Fritidsgårdarna i Strängnäs, som hjälper till att hålla i eventet och även den framgångsrika gamern Emilijan Vuletici, som själv spelar CS, Counter strike. Han tycker det är bra att e-sporten får ta mer plats i dag och att det anordnas mindre lan som unga kan vara med på.
– När jag började spela för snart 19 år sedan togs e-sporten inte så seriöst. I dag finns det en elitserie i CS, kommentatorer på TV och det är lättare att få sponsorer, säger Emilijan medan han över upp sig inför att möta deltagarna i en CS-turnering.
– Det gäller att träna muskelminnet så man kan agera snabbt i matcherna sen, säger han medan han övar skjutningen i spelet.
Flera turneringar och spel har hållits under helgen. Förutom turneringar i Counter strike och Fortnite, anordnades även sten-sax-påse-tävling. Även tevespelskonsolen Playstation fanns på plats samt VR-glasögon som deltagarna fick prova på.
I prispotten fanns flera priser, bland annat biljetter till det stora lanet Dream Hack i Jönköping senare i år.
– Tanken med evenemanget är att även yngre ska få vara med och känna på hur ett lan går till. Dream hack, som är en av världens största lan, kan bli lite övermäktigt. Så det här kan ses som en inkörsport till de större lanen som anordnas, säger Jonas Karlsson.
Att e-sport är en växande sport i samhället är uppenbart. Branschen omsätter stora pengar och i dag finns flera e-sport utbildningar att gå. Emilijan Vuletici tycker att e-sporten ska ses som vilken annan sport som helst och att spelen faktiskt tränar upp förmågor som kan användas i arbetslivet.
– Man får ju tidigt en känsla för det egna ansvaret i karriären. Man får själv leta sponsorer om man vill spela professionellt och spelet tränar flera förmågor som är bra att ha i ett yrkesliv. Mycket handlar om att kunna samarbeta, att leda ett lag, kunna lösa problem, kommunicera och koordinera strategier på några sekunder, säger Emilijan Vuletici, som själv läst apotekarprogrammet och nu pluggar läkarprogrammet.
– Jag spelar så mycket jag hinner, berättar han.