TV: Virtuellt hot och våld kan hjälpa socialsekreterare

I idyllen Blacksta finns en parallell verklighet. Paret Maria Bauer och Axel Fors håller på att utveckla en virtuell verklighets-simulator där personal ska kunna träna på att hantera stress under trygga omständigheter. Konceptet har visats upp för både FBI och FN.

Foto:

Övrigt2019-03-28 07:23

Mannen framför mig är stor och har väldefinierade biceps. Framför honom står en kortare, satt man som ser ängslig ut. Jag befinner mig på en tunnelbanestation i New York, fast egentligen står jag på vardagsrumsgolvet hemma hos Maria Bauer och Axel Fors i Blacksta. Mannen med musklerna höjer rösten och blir hotfull. Min puls ökar, trots att jag vet att han bara är en avatar. När jag tar av mig vr-hjälmen är jag tillbaka i Sörmlandsidyllen. Verkligheterna krockar och jag blir lite yr.

– Läskigt va, säger Maria Bauer och skrattar.

Hon är beteendevetare med inriktning på psykologi och har ägnat sitt yrkesliv åt att utbilda medarbetare i våldshantering på jobbet. Axel Fors är socionom och kriminolog och har arbetat med våldsprevention inom kriminalvården i 15 år. Tillsammans driver paret företaget Framvik Produktion som tagit fram den virtuella simulatorn D-escalator.

– Vi har pratat mycket genom åren om vad man ska göra för att komma åt stressen som uppstår i hotfulla situationer. När man blir stressad flyger allt ut ur hjärnan och man tar dåliga beslut. På det här sättet kan man träna på att möta stressen på ett verkligt sätt fast under trygga omständigheter, säger Maria Bauer.

Idén kläcktes under en av parets flygresor.

– Jag tänkte att interaktiv media skulle kunna vara en väg. Vi startade ett startup-företag för att kunna söka medel och växa. Vi har ju den beteendevetenskapliga kompetensen men behövde den tekniska. Nu har vi en blandad kompetens med mjukvaruutvecklare från dataspelsvärlden och grafisk design, säger Axel Fors.

Träningen kräver inga större ytor och mycket har tagits fram hemma i vardagsrummet. En speldator, lighthousesensorer som känner av rummet, en hjälm med ljud och mikrofon och handkontroller är den utrustning som behövs.

Det handlar helt enkelt om att öva kroppen i att tåla den stress som uppstår när någon beter sig hotfullt. Målet med D-escalator är att det ska finnas många olika scenarier att öva på. Nu finns tre: Tunnelbanan i New York, ett klassrum i USA och receptionen på socialtjänsten i Mölndal.

– Sundsvalls kommun och socialtjänsten i Mölndal är med och utvecklar scenarier som är verklighetstrogna för deras personal. Vi har också ett forskningssamarbete med Sahlgrenska. Jag har också varit en vecka hos rättsväsendet i New York och även visat konceptet för personal på FN och FBI. Vi samarbetar med experter i deras länder för att sätta våldet i sin kulturkontext, berättar Maria Bauer.

Intresset för D-escalator är stort inom såväl skola, omsorg och socialpsykiatrin.

– Hemtjänsten är egentligen den arbetsplats där man som personal är mest utsatt. Det är också den personal som får minst utbildning, säger Maria Bauer som själv har arbetslivserfarenhet från både hemtjänst och äldreomsorgen.

Utvecklingspotentialen för D-escalator är således stor.

– Det här är ett familjeföretag och en livsstil för oss. Vi har alltid tagit med barnen på våra resor. Vår gärning är att minska våld i samhället, säger Maria Bauer.

VR

Virtual reality innebär att man med hjälp av ett slags glasögon kan uppleva och interagera med en datorsimulerad verklighet. Ofta finns tillbehör som hörlurar, mikrofon och handkontroller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om