Två ministrar besökte Kullbergska sjukhuset

Landstingets satsning på minskad sjukfrånvaro och arbetet med mobil akutvård för äldre var det som främst lockade när Gabriel Wikström (S) och Annika Strandhäll (S) gjorde ett besök på Kullbergska sjukhuset på onsdagen.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) besökte Kullbergska sjukhuset för att få veta mer om landstingets arbete för att få ner sjuktalen och om den nya mobila akutvården för äldre.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) besökte Kullbergska sjukhuset för att få veta mer om landstingets arbete för att få ner sjuktalen och om den nya mobila akutvården för äldre.

Foto:

Övrigt2017-02-03 06:02

Dagen inleddes med ett besök på den relativt nybyggda ambulansvården.

‒Vi ska också titta på närvården och prata om sjukskrivningstalen, säger Monica Johansson, finanslandstingsråd (S), som höll i ministerbesöket.

Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, var särskilt intresserad av hur man i den här delen av Sörmland sedan förra året arbetar med mobil akutvård för äldre.

‒Nu finns det på flera håll, men det var helt unikt i Sverige när vi införde det, berättar Monica Johansson.

‒Det här är framtidens vård. I dag här vi tekniken, kunskapen och möjligheten att utföra allt mer kvalificerad vård i hemmen. Kan vi undvika att äldre får sitta på akuten och vänta i 5–6 timmar och utsätta sig för risken för infektion, och i stället får vård hemma, då har vi vunnit mycket, både för patienten och för sjukvården, säger Gabriel Wikström, som nu vill bidra till att sprida mobil akutvård för äldre på bredare front.

‒Jag hoppas få veta mer om hur de gjorde här i Sörmland när de införde det, vilka förutsättningar man behöver ha på plats och hur de gjort för att lyckas, säger han.

Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister, var allra mest intresserad av att veta mer om hur landstinget arbetar med att minska sjukskrivningarna och också hur man klarar bemanningsfrågan.

‒Vi har jobbat otroligt mycket med att försöka få ner sjukskrivningarna inom landstinget. Det är kvinnodominerade yrken och många gånger är det också kvinnor som tar ett större ansvar för hemmet. Det tär, säger Monica Johansson.

Sjuktalen i hela landet har ökat sedan 2010.

‒Vi ser att det är undersköterskor och sjuksköterskor som toppar statistiken. Två av tre sjukskrivna är kvinnor och offentliga verksamheter är överrepresenterade, säger Annika Strandhäll.

Landstinget Sörmland har fått 33 miljoner kronor i stöd från regeringen via SKL för sitt arbete för att få ner sjukskrivningarna.

‒Det handlar mycket om att lösa bemanningen och att motverka stress som beror på dålig arbetsorganisation, säger Annika Strandhäll, som varje vecka försöker få tid att besöka verksamheter ute i landet.

‒Det är viktigt att få ta del av goda exempel och se på friska arbetsplatser, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!