Ulf Kristersson anser att sonderingarna av alla realistiska regeringsalternativ är uttömda.
– Partierna måste nu samla sig till ett avgörande så att landet får en ny regering, säger han.
Kristersson står fast vid att han vill bilda en så stor Alliansregering som möjligt. Kristdemokraterna har redan tackat ja till att ingå, men Centern och Liberalerna har hittills sagt nej, eftersom en sådan regering behöver stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.
– Jag hoppas att Centern och Liberalerna vill bli viktiga delar i en ny regering, säger Kristersson.
När riksdagen nu får rösta om Kristersson tvingas C och L att välja om de ska stå fast vid sina nej eller släppa fram Moderatledaren som statsminister. Men Kristersson vill inte spekulera i hur C och L kommer att rösta.
– Jag har stor respekt för att Allianspartierna har beslut att fatta som är svårt, säger han.
Även SD säger nej till Kristerssons alternativ, så länge de inte får inflytande över politiken. Moderatledaren kommer dock inte att samtala eller förhandla med SD för att försäkra sig om stöd.
– Jag kommer inte att föra några förhandlingar eller samtal, säger Kristersson.
– Det är Alliansens ekonomiska politik och Alliansens reformagenda som är den politik regeringen ska driva. Om man kan leva med det, så tycker jag att man ska rösta ja till eller i alla fall tolerera den. Annars ska man rösta nej.
C och L lyfter fram möjligheten att bilda en Alliansregering med Miljöpartiet, men Kristersson anser att det spåret är "uttömt". Han konstaterar att MP slagit fast att man inte kan acceptera en moderatledd regering.
C-ledaren Annie Lööf har sagt att hon är beredd att sondera för att hitta en regeringslösning som håller ihop Alliansen. Enligt talmannen Andreas Norlén har dock två Allianspartier motsatt sig idén.
"Tyvärr har ett sonderingsuppdrag för mig med målet att hitta en lösning som gör att Alliansen kan hålla ihop stoppats av M och KD.", bekräftar Lööf i ett inlägg på Facebook.
"Jag och Centerpartiet beklagar att jag inte fått möjligheten att sondera, eftersom det innebär att möjligheten att få till stånd en alliansregering inte undersökts på djupet", skriver hon.
Enligt Lööf har blocköverskridande lösningar som omfattar hela Alliansen inte diskuterats på djupet. Låsningen beror på statsministerfrågan, framhåller hon.
"För att lösa upp knutar tror jag att det vore bra med en sonderingsperson som inte har som främsta ambition att bli statsminister utan som har sitt främsta fokus på det politiska innehållet", skriver Lööf.
Talmannen anser att det inte är meningsfullt att ge en ny partiledare uppdraget att sondera för att bilda regering.
– De verktyg jag har i min verktygslåda är på väg att ta slut, säger Norlén.
Det är därför han nästa måndag tänker föreslå att riksdagen röstar om Ulf Kristersson som statsminister. Fram till dess ska Kristersson undersöka vilka partier som ska ingå i en ny regering.
Talmannen är dock inte säker på att Kristersson kommer att bli vald.
– För dagen finns inga som helst garantier för att Ulf Kristersson blir vald, säger Norlén.
Norlén räknar med att riksdagen skulle kunna rösta om Kristersson den 14 november, men datumet är inte spikat. Dagen efter ska riksdagen debattera budgeten, vilket kan innebära att omröstningen kan ske senare.
Norlén understryker att det är viktigt att ta ett nytt steg i regeringssamtalen.
– Processen måste föras framåt, dynamiken mellan partierna måste förändras, de resultatlösa samtalen måste få ett slut, säger Norlén.
Hittills har sonderingarna ledda av M-ledaren Ulf Kristersson respektive S-ledaren Stefan Löfven inte gett några resultat, inte heller talmannens gruppsamtal med företrädare för fyra tänkbara regeringsalternativ.
Norlén motiverar valet av Kristersson med att han företräder den större av de två grupperingar som röstade nej till statsministern den 25 september.
– Det finns en logik i att den som avsatt en regering själv får försöka att ta över, säger han.
För Ulf Kristersson talar också att partier som företräder en majoritet av rösterna i kammaren har sagt att han bör bli statsminister, även om vissa partier satt upp villkor för att stödja honom som inte är uppfyllda, enligt Norlén.
[scribble path="/event/2807726/20098"]