Unga entreprenörer visade upp sina produkter på regional UF-mässa

Hundratals unga företagare fick möjlighet att visa upp sina produkter i Duveholmshallen i Katrineholm under lördagen. Då arrangerades nämligen Entreprenörskap på riktigt - Södermanlands regionala UF-mässa.

Johanna Plate, Lovisa Korsell och Moa Eriksson från Europaskolan i Strängnäs har satsat på gott kaffe som man kan ta med sig överallt.

Johanna Plate, Lovisa Korsell och Moa Eriksson från Europaskolan i Strängnäs har satsat på gott kaffe som man kan ta med sig överallt.

Foto:

Övrigt2018-03-17 18:40

I Sörmland finns det 332 olika UF-företag. 133 av dem, det vill säga runt 450 elever från hela Sörmland, ställde ut på mässan i Katrineholm under lördagen.

Mässan är en del av utbildningen där elever i gymnasieskolan får testa på att starta, driva samt avveckla ett eget företag under ett år.

‒Det är mycket hållbart tänkande i år. Många använder sina produkter för att föra fram ett buskap, säger Elin Karlsson, tillförordnad regionchef för Ung företagsamhet i Södermanland.

Under dagen delades också en rad priser ut. Bland annat till årets företag och årets affärsplan. Åtta olika jurygrupper gick runt och tittade i montrarna och pratade med utställarna.

Mira Edlund, Jasmine Hallenstam och Emma Gründer från Eskilstuna driver Lilla Pralin UF. De läser inriktningen bageri och konditor på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rinmangymnasiet. UF-företaget tillverkar praliner och hittills har det gått väldigt bra.

‒Vi vill göra annorlunda saker och vi gör bara en sats av varje smak. På så sätt byter vi hela tiden ut sortimentet, säger Mira Edlund som är marknadsförare i företaget.

Elvira Österberg, Hanna Friberg, Cecilia Karlsson och Elsa Eriksson från Nyköping driver UF-företaget CmeCyou UF. De skapar reflexer i form av kvinnosymboler. Dels vill de slå ett slag för ett mer jämställt samhälle. Dels vill de öka användningen av reflexer.

‒Vi vill lysa upp dig i mörkret lika mycket som vi vill att kvinnorna lyser upp i samhället, säger Cecilia Karlsson.

Elsa Eriksson förklarar att deras reflex sitter i en karbinhake och är därför lätt att flytta med. Därför är den också lätt att använda.

Vad är då roligaste med att driva ett eget företag?

‒Att se utvecklingen i sig själv. Innan vi startade företaget vågade man knappt ta ett samtal. Nu är det vardag, säger Hanna Friberg.

Dasha Avdeenko, Tilde Haraldsson, Hampus Persson och Martin Selin som till vardags går på Lindengymnasiet i Katrineholm har tillsammans startat UF-företaget Greenlight.

‒Vi tillverkar ljus som är bra både för hälsan och miljön, säger Tilde Haraldsson.

Ljusen är tillverkade av rapsblommor och i stället för bomullsveke har de valt en hampaveke.

‒Man behöver inte lika mycket vatten när man tillverkar hampa. Och så produceras den på närmare håll, berättar Tilde Haraldsson.

Johanna Plate, Lovisa Korsell och Moa Eriksson från Europaskolan i Strängnäs fanns också bland utställarna. De har tagit fram en kaffepåse.

‒Det är så många tillfällen då man inte har möjlighet att brygga kaffe. Vi är heller inte så förtjusta i frystorkat kaffe. Därför har vi tagit fram den här, berättar Johanna Plate.

Kaffepåsen är större än en tepåse men fungerar på samma sätt.

‒Påsen innehåller grovmalet kaffe. Det är lite tidskrävande att tillverka påsarna men resultatet blir väldigt bra, fortsätter hon.

Kaffepåsen kan man bland annat ha med sig när man är ute och reser. Då kan man också ha behöva ha med sig ett pass.

Tanken var att Lisa Niemi och Behiye Kaya, som går handelsprogrammet på Lindengymnasiet, skulle skapa en produkt som kan hjälpa resenärer som tappat bort sitt pass.

‒Tanken var att vi skulle ha ett chip i passfodralet och om man tappade det skulle man kunna hitta det igen via sin mobil. Men idén föll på grund av tid- och pengabrist, berättar Behiye Kaya.

Istället blev det ett passfodral för resenärer som vill resa organiserat och med stil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!