Ungdomar i Eskilstuna får betalt för att bränna bilar - polisen bekräftar bedrägerierna

De får 500 kronor eller en tusenlapp för att sätta eld på en bil. Brännskadar de sig får de söka sjukhusvård i ett sjukhus långt från brandplatsen för att inte bli avslöjade.

Resterna av en bilbrand i Fröslunda, juli 2017.

Resterna av en bilbrand i Fröslunda, juli 2017.

Foto: Mikael Andersson

Övrigt2017-09-23 07:05

Det berättar två Eskilstunaungdomar som kontaktat Eskilstuna-Kuriren via ombud efter det senaste årets bilbränder. De erkänner att de själva satt eld på bilar mot betalning.

Betalningen: en femhundring eller en tusenlapp när allt är klart.

‒Det är fler än de som gjort samma sak, säger deras ombud.

För ungdomarna blir det snabba pengar till krogbesök eller resor. För bilägaren blir det försäkringspengar och mellanhanden som skickar ut ungdomarna med tändare och bensinflaskor får en provision på försäkringspengarna.

De ungdomarna som varit i kontakt med Eskilstuna-Kuriren vågar inte ställa upp på mer ingående intervjuer.

De är rädda för att avslöjas som "golare" som det heter när man pratar med utomstående i den kriminella miljö där de vistats tills nu.

Därför kan vi heller inte berätta vilken bilbrand de tar på sig. Inte heller när eller var den skedde.

Men för polisen kommer uppgifterna om att många bilbränder sker mot betalning inte som någon överraskning.

‒Det har vi underättelsematerial som visar. Någon tröttnar på sin privatimporterade bil när den plötsligt rasar ihop och inte går att sälja. Man försäkrar upp den och sedan brinner den, säger Lars Franzell vid polisens enhet för grova brott.

Uppgifterna om att många bränder är planerade försäkringsbedrägerier skiljer sig från den gängse bild som sprids, där bilbränder ofta framställs som ett utlopp för social oro och förstörelselust.

Polisen vet inte i hur många fall motivet varit ren skadegörelse och när det handlar om försäkringsbedrägerier.

‒Juridiskt är de enskilda brotten inte högprioriterade och försäkringsbolagen har bättre koll än vi, säger Lars Franzell.

Branschorganisationen Svensk försäkring har tagit fram en modell för att räkna ut hur många bränder som är regelrätta försäkringsbedrägerier.

‒Vi kommer inom kort att presentera vår rapport och utan att avslöja innehållet i förväg kan jag säga att det rör sig om hundratals bränder där vi vet att det är försäkringsbedrägerier som är orsaken till bränderna, säger Mats Galvenius som utrett bilbränder åt Svensk försäkring.

Hur kan man då veta att vissa bränder är anlagda, om gärningsmännen aldrig åker fast?

‒Vi tar fram en modell där vi tittar på hur mycket en viss bil borde ha gett vid en försäljning och jämför med försäkringsbeloppen som betalas ut. Tjänar du mer på försäkringen eller på försäljningen? Då vet man snart vad man ska börja titta efter för faktorer.

Enligt Mats Galvenius kan ett typiskt försäkringsbedrägeri genom bilbrand se ut så här:

‒Efter stormar som till exempel Katrina i USA [2005 - reds anm] dök det upp massor av översvämningsskadade bilar som försäkrats ut på marknaden. De köps ut och fraktas till Litauen där de renoveras och registreras in som nästan nya på den europeiska marknaden. Mätarställningen ändras. Du kanske tycker att du gjort ett kap när du köper en sådan bil och tre veckor senare står du där med ett maskinfel i en översvämningsskadad motor. Bilen är helt osäljbar men fullt försäkrad.

De sammanställningar som gjorts i försäkringsbranschen visar också att denna typ av bedrägerier är koncentrerade till vissa städer, där metoden satts i system.

‒Rapporten om hur vanligt det här är beräknas ligga klar om några veckor, säger Mats Galvenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om