‒För det första är konjunkturläget bra vilket alltid har gynnat ungdomar som grupp. För det andra har vi fortfarande omfattande pensionsavgångar från arbetsmarknaden vilket gör att man behöver ersättningsrekrytera eftersom tiderna också är goda, säger Jens Lotterberg, analytiker vid arbetsförmedlingen.
Han menar att det finns ytterligare en faktor som har bidragit till den sjunkande ungdomsarbetslösheten.
‒Antalet ungdomar i åldern 18-24 år har varit minskande under ett antal år. Det är färre i gruppen som söker sig ut i arbetsmarknaden. Det är demografiskt betingat.
Gnesta och Trosa hade länets lägsta ungdomsarbetslöshet med 6,3 respektive 6,7 procent. Högst ungdomsarbetslöshet hade Oxelösund med 23,4 procent.
‒I Eskilstuna har arbetslösheten bland unga minskat rejält under året, säger Kristina Bengtsson, arbetsförmedlingschef Eskilstuna/Strängnäs.
Minskningen är hela 2,9 procentenheter jämfört med 1,8 procentenheter i riket.
‒Alla högskoleyrken går i princip bra. Sedan är de stora områdena där det går åt folk vård och omsorg. Sedan har de ungdomar som har gått de yrkesförberedande linjerna en bra arbetsmarknad, alltså industriteknik, fordon, el, hotell- och restaurang. Det är i huvudsak en bra arbetsmarknad på alla de inriktningarna, säger Jens Lotterberg.
Den totala arbetslösheten ligger i det närmaste still i länet. I slutet av januari var 15000 personer arbetslösa i länet vilket motsvarar 11 procent, jämfört med 7,8 procent i hela landet. Det är en ökning med 50 personer på ett år.
‒Det var positivt att vi hade så lite varsel - bara fem personer, säger Jens Lotterberg.
Det är dock stora skillnader i utvecklingen för utrikes och inrikes födda. Under en längre tid har det varit en svagt sjunkande trend när det gäller antalet personer som fått arbete. Bland utrikesfödda ökar antalet personer som får arbete vilket beror på att det finns fler arbetslösa och sysselsatta i den här gruppen som kan ta nya lediga jobb.
Samtidigt ökar antalet nyinskrivna som är utrikesfödda med 160 personer jämfört med januari 2016. Bland inrikesfödda var det i stället en minskning med 40 personer.
‒Tudelningen mellan inrikes och utrikes födda ökar. Mycket fokus under året kommer ligga på stöd och insatser riktade till nyanlända och utrikesfödda. Att få de utrikesfödda i arbete är en förutsättning för fortsatt sysselsättningsökning, säger Jens Lotterberg, analytiker.