Ungdomskuratorns uppmaning: Läs på om klamydia

Är du orolig för att bli smittad?Hur skyddar man sig bäst vid sexuell kontakt?Linda Sund, kurator på ungdomsmottagningen i Eskilstuna, vill att fler ska skaffa sig kunskap om könssjukdomar.– Det är viktigt med koll, säger hon.

Fler testar sig mot könssjukdomar under sommaren.

Fler testar sig mot könssjukdomar under sommaren.

Foto:

Övrigt2017-06-15 09:19

Klamydia är könssjukdomen som ungdomsmottagningen i Eskilstuna får flest träffar på.

– Klamydia råder under smittskyddslagen. Där har vi bra koll. Men jag tycker att det är en sjukdom som de flesta borde veta någonting om. Just för att man kanske inte alltid får några besvär av klamydia. En del får besvär, men lika många får det inte. Då behöver man istället veta när man ska testa sig, säger Linda Sund.

Och när ska man göra det?

– När man vet med sig att man har haft oskyddad sexuell kontakt.

Hur märker man av klamydia – om man märker det?

– Kvinnor brukar klaga på flytningar som man inte känner igen. Man känner oftast igen sina egna lukter och så. Mellanblödningar är också ett varningstecken, att man får någon blödning när man inte ska ha mens. Sedan kan det svida lite när man kissar. För killar handlar det också om att det kliar när man kissar, eller att det kliar lite i urinröret. Men en del av sådana här besvär kan man ju också få när man har en urinvägsinfektion till exempel. Så det är viktigt med koll.

Hur skaffar man sig koll?

– Man testar sig. Det bästa är att man tänker på att skydda sig. Att man tar hand om sig redan innan ett samlag. Men vet man att man missat att använda kondom, eller att den gick sönder, så finns det risker trots att man frågat sin partner innan – eftersom den kanske är smittad ovetandes.

Hur behandlar man klamydia?

– Då får man en antibiotikakur. Det är ganska lätt att behandla klamydia, det är svårare att få tag på alla som bär klamydia, men som inte fattar det själva.

Vad för skydd kan man använda vid sexuell kontakt?

– Det beror på hur man praktiserar sex. Kondom brukar vara det man mest pratar om. Och det är faktiskt så att undersökningar har visat att de flesta som blir tillfrågade om kondom inför eller under en sexuell akt uppskattar det och ser på den andra personen som ansvarsfull. Man uppskattar frågan snarare än att tänka något konstigt. Men det finns andra skydd som man kan använda vid till exempel oralsex, som slicklappar. Det skyddar också. Då möts inte slemhinna mot slemhinna. Det är så bakterier eller virus hoppar vidare.

Avråder ni från sex på ett speciellt sätt?

– Jag tycker man ska hålla på hur man vill. Bara man har respekt för sin partner. Att alla inblandade har gett samtycke till det som pågår.

Finns det någon tid på året då fler drabbas av olika typer av könssjukdomar?

– Det är klart att det förekommer en hel del oskyddat sex i högre utsträckning vid olika event. Då tänker jag på till exempel studentfester. Men även under andra typer av fester under sommaren. Då märker vi att fler kommer och vill kolla sig.

Vad skulle du säga till folk som kanske tycker att det är lite pinsamt att komma till er?

– Jag tänker att man får vända på det. Det är väl ett bra sätt att bibehålla en god sexuell hälsa att göra vad man kan. Jag kan inte se något pinsamt i det. Själva provtagningen får folk för sig att det är mycket krångligare än vad det är. Om vi nu pratar klamydia och gonorré, som man alltid testar sig mot samtidigt när man lämnar ett urinprov eller ett vaginalt prov – det sköter ungdomarna själva inne på toaletten. Man behöver inte ligga i en gynstol, man behöver inte köra ner några pinnar i urinröret eller så, vilket en del får för sig.

– Sedan har vi ett annat bra alternativ för alla som är skrivna här i Sörmland. Man kan beställa ett test på nätet (klamydia.se) och får då ett provpaket hemskickat i ett väldigt diskret kuvert. Sedan får man ta del av provsvaret via nätet och behöver endast söka upp oss om det visar sig att man är smittad.

Hur bra är ungdomarna på att skydda sig nu för tiden jämfört med förr?

– Det jag tror är att man har fler partners nu. Det finns ett mer tillåtande klimat. Det gör väl ingenting? Bara man tar hand om sig under tiden.

Könssjukdomar

Klamydia

Gonorré

Kondylom

Syfilis

Gential Herpes

HIV

Hit kan du gå om du vill testa dig

Ungdomsmottagning

Gynekologisk mottagning

Venereologmottagning

Mödravårdsmottagning

Hud- och könsmottagning

Vårdcentral

Smittskyddslagen

Vissa könssjukdomar (gonorré, HIV, klamydia och syfilis) omfattas av Smittskyddslagen. Lagen finns till för att minska smittspridningen av olika könssjukdomar. All undersökning, vård och behandling som behövs är gratis. Man är skyldig att göra de undersökningar och ta de prover som behövs, samt genomgå behandling om man är smittad.

Om man misstänker att man kan vara smittad av någon av dessa sjukdomar är man skyldig att omedelbart söka läkare. Dessutom måste de sexuella partners som kan ha smittat meddelas.

Källa: Doktorn.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om