Mellan tio och femton procent av alla pojkar och unga män besöker en ungdomsmottagning. I Nyköping är det endast tretton procent som besöker ungdomsmottagningen.
Normer kring maskulinitet påverkar hur killar bemöts av vuxna i skola och inom vården. Normerna påverkar även killar att söka hjälp. Samtidigt saknar killar en arena eller ett forum där man kan prata om sin sexuella och reproduktiva hälsa.
– Vi vill ha en jämställd ungdomsmottagning, vi finns ju till för alla som är mellan 13 och 23 år, men fortfarande är en majoritet av våra besökare tjejer. Vi vill att fler killar ska komma hit, känna sig trygga och våga ställa sina frågor. Det finns inga dumma frågor, säger Ingegerd Kjellberg, barnmorska på Nyköpings ungdomsmottagning, i ett pressmeddelande.
På ungdomsmottagningen jobbar kuratorer, barnmorskor och läkare. Hit kan ungdomar själva höra av sig när de har behov av att prata om relationer, känslor, sexualitet, identitet, kropp, preventivmedel, testa sig för någon sexuellt överförbar sjukdom och mycket mer.
Barnmorskor på NUM har genomgått utbildning kring andrologi, läran om mannens sexualitet, fortplantningsorgan, funktion och sjukdomar.