Eskilstuna kommuns misslyckade försök att göra de tusenåriga fornlämningarna vid Sigurdsristningen tillgängliga för alla har stött på nya problem.
Nu visar det sig att den enorma rullstolsrampen hamnat ovanpå en del av de unika runstenarna som finns på platsen.
Det är en mindre runsten som hamnat mellan träramperna. Den okända runstenen är ungefär en halvmeter lång och har bara sex skrivtecken. Men den upptäcktes redan på 1940-talet och fanns tydligt utmärkt på kommunens kartor över området när bygget påbörjades.
Trärampen har ritats in rakt över den. Nu ser det ut som om den lilla runstenen måste flyttas.
‒Kommunen har redan ansökt om att få flytta den och den bör nog läggas på en annan plats. Men vi har inte fattat beslut i ärendet ännu. Vi väntar fortfarande på besked från kommunen om vad som till slut ska ske på platsen, säger Per Gustafsson.
Ingenting tyder i dagsläget på att den lilla runstenen har skadats. Men den ligger inklämd mellan de båda trädäck som bildar kommunens dubbelfiliga rullstolsramp över berghällen. Eftersom rullstolsrampen överskuggar den mindre stenen måste man veta vad man letar efter för att kunna hitta den.
Stenen brukar kallas Sigurdsristningens lillebror.
En av dem som oroat sig för lillebrorstenen är lokalhistorikern Olle Lorin från Torshälla.
‒Den borde förstås förses med en egen skylt där dess egendomliga historia berättas. Även om den är obetydlig har den dock ett värde liksom alla andra runristningar, säger han om lillebrorsstenen.
Runorna på den mindre stenen är skrivna med det runalfabet som var vanligast i Sverige på 1000-talet, när Sigurdsristningen uppfördes. Texten lyder ioisin eller iaisin. Eftersom det är oklart vad som är upp- och vad som är ner på stenen kan det lika gärna stå nisiai eller nisioi.
Ingen vet vad det betyder.
Stenen hittades av en lärare 1943. Den låg då vid stranden av den närbelägna Ramsundsån. 1990 flyttades den till sin nuvarande plats för att räddas undan vårfloden, som spolat ner den i vattnet.
Lillebrorstenen har aldrig daterats av arkeologer, men betraktas som en del av fornlämningen vid Sigurdsristningen.
Olle Lorin var själv med när den mindre stenen flyttades. Det skedde på inrådan av Riksantikvarieämbetet, säger han:
‒Det var nog snudd på att den helt hade kunnat försvinna.
Kommunens rampbygge är anmält som ett misstänkt fornminnesbrott och polisen har inlett en förundersökning. Eskilstuna kommun har sagt sig vara beredd att riva rampen och göra om hela bygget från början om så krävs.