Överskuldsättning kostar årligen samhället mellan 30 och 50 miljarder kronor. Regeringen har en strategi för att minska överskuldsättningen. Strategin har bland annat utmynnat i utbildningssatsningen Ekonomismart där Konsumentverket, Kronofogden och Finansinspektionen arbetar tillsammans med Folkuniversitetet. Syftet med utbildningen är att hjälpa unga vuxna att bli medvetna konsumenter.
‒De ska känna att de ska få med sig verktyg så att man kan göra medvetna val ute i butikerna, säger utbildaren Erika Göransson vid Ekonomismart.
Mattias Persholm, 27, är en av deltagarna på utbildningen.
‒Det är ganska kul. Det är intressant också. Det är väldigt bra att veta hur man ska hantera sin ekonomi, säger han.
Deltagaren Kimmi Stenholm, 20, menar att personer som befinner sig i utsatta situationer lätt kan bli skuldsatta.
‒Det är otroligt lätt att bara ta ett sms-lån. Det kan vara en väg som man känner att man måste ta och då sitter du ju där och måste betala räntor på 29 till 60-70 procent, kanske högre. Då är du ännu mer skuldsatt, men i stunden kan det vara det du behöver för att överleva.
Ekonomismart utgår från Karlstad, men har hela landet som sitt arbetsfält. Den avgiftsfria utbildningen har hittills genomförts i fler än 180 kommuner.
‒Just nu har jag kollegor som är nere i Jönköping, förra veckan var vi i Arvidsjaur och nu är vi i Eskilstuna, konstaterar Erika Göransson som själv är uppvuxen i Eskilstuna.
‒Jag fick den här resan så jag fick komma hem. Det känns jätteroligt att vara på hemmaplan, säger hon.
I samband med Ekonomismarts utbildning genomför Kronofogden sin så kallade budbärarutbildning. Den riktar sig till yrkesverksamma i kommunen som arbetar mot ekonomiskt utsatta. Utbildningarna genomförs under tisdagen och onsdagen i stadshuset i Eskilstuna.
Satsningen sker i nära samarbete med kommunen, de lokala budget- och skuldrådgivarna och konsumentvägledarna.
‒Det är många fler som lockas att ta snabba, dyra krediter. Det är i sin tur ett tecken på att man inte klarar av att hantera sina månadskostnader och sin ekonomi, säger Birgitta Jonzon, budget- och skuldrådgivare vid Eskilstuna kommun.
Hon berättar att kommunen har utökat sitt förebyggande arbete.
‒Nu har vi en öppen disk på tisdagar dit man kan komma och ställa enklare frågor. Man når oss enkelt via mejl och telefon och vi är ute och pratar i olika sammanhang.
Birgitta Jonzon menar att det är viktigt att prata om pengar.
‒Det här är ett strålande exempel på att man når ut ganska enkelt. Alla människor är ju berörda.
Budget- och skuldrådgivaren Josefine Niburg Drottesjö anser att det är bra om föräldrar pratar om pengar med sina barn.
‒Allt från veckopeng till när man ska köpa saker i en leksaksaffär. Kanske välja: Vad kostar lördagsgodis? Vad kostar leksakerna? Vill man åka till jättemånga ställen som Kolmården och High Chapapral och alla möjliga andra ställen kan man visa på att så här mycket skulle det kosta för vår familj. Vi kan resonera med barnen om vad vi ska välja.
Utbildningen Ekonomismart riktar sig till unga vuxna mellan 18 och 30 år. Den tar avstamp i ungas vardag och deltagarna får konkreta tips om hur man kan klara sin ekonomi och undvika de största fallgroparna. Utbildaren Erika Göransson menar att unga konsumenter är en utsatt grupp.
‒Det är svårare att få det här första fasta jobbet. Det är svårare att hitta en bostad. Inkomsterna går upp och ner väldigt mycket. Man kanske går på timanställningar. Det är svårt att bli vuxen, helt enkelt. Så har vi också konsumtionstrycket på oss som är så stort för nästan all reklam är riktad till unga.
Erika Göransson berättar att personer som är överskuldsatta upplever en stark stress.
‒Mycket av våra sociala aktviteter är ju kopplade till pengar. Då kanske det gör att jag drar mig undan i stället och förlorar det här sociala nätverket som jag har. Det kan också leda till ohälsa, säger hon.
Många av deltagarna på utbildningen i Eskilstuna kommer från en klass på Eskilstuna folkhögskola. Lärarna hade föreslagit att eleverna skulle delta.
‒Det ingår i samhällskunskapen som vi studerar. Läsa om konsumentens rättidheter och det som händer i kommuen, säger läraren Nisane Bartuma.