Utdansade julgranar blir ny lekplats för Båvens småfisk

50 utdansade julgranar fick Sparreholms fiskevårdsförening in efter nyår. Under lördagen var det dags att bygga lekplatser till Båvens nykläckta fiskar av dem. Tidningen var på plats när två mäktiga risvasar kom på plats.

Övrigt2019-02-18 15:11

Hopknutna längs ett rep släpas 20 väldoftande julgranar över isen, från båtklubben i Sparreholm, till sin slutdestination ett par hundra meter norrut. Fyra långa störar, utplacerade i en kvadrat, har borrats ner genom isen dagen innan och står fast förankrade på botten.

– Efter vår efterlysning på julmarknaden fick vi till slut in nästan 50 julgranar. Det räcker gott och väl till att göra två rejäla risvasar som ska bli lekplats och ge skydd till nykläckt fisk, säger Thomas Munter i Sparreholms fiskevårdsförening.

Tillsammans med ett gäng föreningsmedlemmar och med assistans av Sportfiskarna hjälps de åt att bygga upp de nya risvasarna på den soldränkta isen.

– Strukturen som grenarna skapar är ett lämpligt underlag för rom att fästa på. Risvasen kan locka till sig större fisk som jagar föda och därför blir det också en intressant plats för sportfiskare, säger Thomas Munter.

Rickard Gustafsson, som är biolog och projektledare på Sportfiskarna, dokumenterar bygget och ser till att högen med julgranar blir staplad och surrad på ett effektivt sätt. När Båvens is smälter ska risvasen sjunka till botten med tyngderna som spänts fast runt konstruktionen.

Hur läge hoppas ni att risvasarna ska klara sig på botten?

– Det är svårt att säga. Det står fortfarande risvasar i Båven som sattes ut på 70-talet och det är platser som jag har fångat mycket fisk vid i modern tid, säger Rickard Gustafsson.

Han berättar att när granarna väl kommit under vattenytan så klarar de sig i 10-tals år. Efter några år på botten kan risvasen kompletteras genom att några färska granar tillförs.

– Det här med risvasar är inget nytt, utan något som gubbarna ofta höll på med för att vårda sina fiskevatten.

På senare år har Sportfiskarna dammat av metoden och aktivt arbetat med olika aktörer runt om i Sverige för att sätta ut nya risvasar.

Vad är vitsen med risvasar i sjön?

– Man kan se det som ett sätt att betala tillbaka till naturen. Exploatering på olika sätt har skett av fiskens lek- och uppväxtmiljöer i såväl sjöar som vattendrag. Med de här risvasarna ger vi något tillbaka som gagnar fiskens uppväxtmiljö i sjön, säger Rickard Gustafsson.

För att sätta ut risvasar behövs tillstånd från mark- och fiskevattenägaren. I det här fallet rör det sig om kommunens vatten, som Sparreholms fiskevårdsförening arrenderar.

Lagom till att den första risvasen är färdigbyggd kommer Nils Johansson förbi på sin spark. Han gillar det han ser.

– Det är skönt att vara ute på isen och det är bra att de bygger nya lekplatser till fisken. Risvasarna gör jobbet och genom åren har jag fångat mycket "glin" vid de gamla lekplatserna i Båven, säger han och fortsätter:

– Det är ett bra ställe för att fånga smått som kan användas för att locka de stora fiskarna till hugg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!