"Utrotade" sjukdomar kommer tillbaka – om fler väljer bort vaccin

Vi har en mycket god vaccinationstäckning i Sörmland. Men det finns anledning att upplysa om att det finns många sjukdomar som kan förhindras genom vaccination.

Charlotte Nylander, barnhälsovårdsläkare i Sörmland och Anna Härner BHV-sköterska i Strängnäs påminner om att det är viktigt att vaccinera för folkhälsans skull.

Charlotte Nylander, barnhälsovårdsläkare i Sörmland och Anna Härner BHV-sköterska i Strängnäs påminner om att det är viktigt att vaccinera för folkhälsans skull.

Foto:

Övrigt2018-01-29 14:16

Under förra veckan uppmärksammades vikten av vaccinationer under Världsvaccinationsveckan, en årligt återkommande vecka som etablerades av Världshälsoorganisationen 2012.

Vaccinationer är ett av världens största medicinska genombrott i modern tid, med en historia som går tillbaka till år då den engelske läkaren Edward Jenner lyckades odla fram ett vaccin mot smittkoppor som nästan utrotade sjukdomen i Europa.

Vacciner spelar en nyckelroll inom folkhälsan och är näst efter rent vatten det som mest effektivt bidrar till folkhälsan i världen. Sedan vaccinationsprogrammet infördes har många smittsamma sjukdomar så gott som försvunnit och i länet har vi mycket god vaccinationstäckning.

– För de vanligaste barnsjukdomarna når vi mellan 96 och 99 procent av barnen, lite beroende på olika vaccin. Vi har en väldigt bra täckning och det beror framförallt på barnhälsovården och det stora förtroendet som finns mellan familjer och personalen där. Den relationen är jätteviktig, säger Charlotte Nylander, barnhälsovårdsläkare i Sörmland.

– Temat för Världsvaccinationsveckan i år var: vi skapar skyddet tillsammans. Budskapet är att framföra ett tack till alla som gör en sådan god insats, så att vi har den goda vaccinationstäckning i Sverige som vi har i dag. Det handlar både om föräldrar som låter vaccinera sina barn och personal som vaccinerar, utvecklar Charlotte Nylander.

Hon är noga med att poängtera att det inte handlar om pekpinnar, utan en uppmuntran. Samtidigt är det viktigt att påminna om vikten av att det goda skyddet upprätthålls.

Trots att en stor del av befolkning har ett skydd mot till exempel mässling, förekom några mindre utbrott under förra året, bland annat i Göteborg och Stockholm, där både barn och vuxna blev sjuka.

Utbrotten krävde stora insatser för att spåra smittan och förebygga smittspridning, men spred sig inte i större grad, framförallt tack vare den höga vaccinationstäckning vi har i landet.

Är tillräckligt många i ett samhälle vaccinerade, kan sjukdomarna inte ta fäste i befolkningen. En smitta studsar då bara runt och får inget grepp, förklarar Charlotte Nylander.

96 procent av befolkningen behöver vara vaccinerad för att få så kallad flockimmunitet.

– Ännu är det ingen fara för det som kallas flockimmuniteten, då en stor vaccinerad grupp skyddar personer som av olika anledningar inte kan vaccineras, men om alltfler avstår vaccinationer kommer vi inte kunna hålla de sjukdomar borta som många kanske tror är utrotade, förklarar Charlotte Nylander.

I samband med utbrottet i Göteborg märkte hon att familjer blev ännu mer intresserade av att vaccinera, både vuxna och barn.

Men det finns också en liten grupp som inte vill vaccinera, och även en grupp barn med kraftigt nedsatt immunförsvar som inte alltid kan vaccinera sig.

– Med tanke på dem så är det viktigt att alla andra vaccinerar. Generellt är vaccin ett individuellt beslut, men det är också viktigt att betona att barnen får vaccin för sin egen skull, men också för andras skull.

Charlotte Nylander tillägger också vaccin både är välbeprövade och säkra.

En rädsla som hon stöter på ibland är att det skulle finnas ett samband mellan autism och vaccin.

– Det finns inget sådant samband. Det är bevisat i många studier. Vaccin är säkra, välbeprövade och effektiva, betonar hon.

Det här ingår i barnvaccinationsprogrammet

De vacciner som erbjuds till alla barn inom barnhälsovård och skola ger skydd mot nio sjukdomar:

polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, mässling, påssjuka och röda hund och allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker.

Flickor erbjuds även vaccin mot humant papillomvirus (HPV).

Alla sjukdomar (förutom HPV-infektion) som ingår i programmet tillhör de så kallade anmälningspliktiga sjukdomarna.

Vacciner som används i Sverige är noggrant testade. De används också i många andra länder.

Vacciner är inte hundra procent effektiva för varje individ men de är det bästa skydd som finns mot allvarliga sjukdomar och epidemier som tidigare dödade eller skadade många människor.

När vaccinationstäckningen är hög skyddas även personer som på grund av immunbrist efter sjukdom eller behandling inte kan ta vaccinationerna, eftersom sjukdomarna inte sprids så lätt.

Enligt Folkhälsomyndighetens årsrapport för barnvaccinationsprogrammet 2017 har runt 97 procent av alla tvååringar fått de vaccinationer som erbjuds inom barnhälsovården.

Enligt rapporten är de flesta av sjukdomarna inom programmet under god kontroll. Under 2017 rapporterades inga fall av röda hund, endast enstaka fall av stelkramp och difteri, samt ett 30-tal fall av påssjuka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!