Vad har du i din lunchlåda?

Brukar du ta med dig matlåda till jobbet? Troligen är svaret ja, de flesta gör det visar en kartläggning av svenskarnas lunchvanor. Pasta är populärast men vad har Eskilstunaborna i sina lådor? Vi knackade på i några lunchrum.

Foto:

Övrigt2015-02-06 20:00

Vi startade hos två som av en slup visade sig vara matlådeproffs – först hos Marie Lennander på Tre Smeder i Eskilstuna.

– Jag har alltid med mig matlåda, varje dag. Jag älskar att laga mat och gör två portioner när jag kommer hem på kvällen, äter upp den ena och tar med mig den andra. I dag är det en zucchini- och morotslasagne med fetaost, kycklingfärs och oliver. Fast nu är maten fryst för jag ska inte äta riktigt än. Luchen blir oftast mellan 13 och 14.

För Marie är matlagningen en skön avkoppling och hennes godaste lunchlåda innehåller sesampanerad lax med rivet blomkålsris och grönsaker.

– Det är inte jobbigt att laga mat. Inspiration får jag från tidningar och nätet men oftast gör jag mina egna recept – lägger till eller tar bort. Jag försöker leva sunt.

Nästa lunchlådeproffs hittade vi hos World Class i Eskilstuna där Le Tam Dao jobbar som frisör och akupunktör. När hon hade klippt färdigt sin kund fick vi äran att se hennes smakfulla matlåda. För även Le Tam är noga med sin hemlagade lunch.

– Jag har självklart matlåda med mig varenda dag. I dag blev det en soppa på ris, kyckling, broccoli, gurka, morötter selleri, salladskål och min egen buljong som jag har kokat på kycklingben.

Eftersom ämnet kost ingick som en del av utbildningen till akupunktör kan Le Tam mycket om kostens betydelse för kroppen. Hon väljer grönsaker utifrån årstid och vad som finns hemma. Men planerar också maten utifrån hur familjemedlemmarna mår.

– Jag tänker på om någon är sjuk eller känner sig hängig. Broccoli innehåller järn, selleri är lugnande, gurka bra mot oren hy och för matsmältningen. Och nu när vi har varit förkylda gör jag avkok på ingefära och dricker. (Se recept här intill, reds. anm)

Det finns många fördelar med matlåda tycker Le Tam.

– Den färdiga maten som finns ute på stan är ofta för salt. Dessutom slipper jag vänta i långa köer och spar en massa tid.

Just i dag var det vitt ris i matlådan vilket Le Tam inte riktigt är nöjd med.

– Det innehåller för mycket kolhydrater. Det finns andra sorters ris, till exempel svart och rött som innehåller mer fibrer och bättre fetter. Rött ris innehåller även blodtrycksänkande ämnen. 

Uppe i lunchrummet på Eskilstuna-Kuriren hittade vi tidningens systemansvarige Jonas Lindberg. Han är en trogen kund där.

– Jag har nästan alltid matlåda och nästan alltid samma sak: köttfärssås och pasta. Grönsaker är jag dålig på om man inte räknar löken i maten förstås. Jag brukar laga så att det räcker till hela veckan. Köttfärssås är gott och lätt att laga. Och nej, jag har inga problem att äta samma sak varje dag. Men ibland kan det bli en nummer 14 från Spicy hot och på helgerna äter vi annan god mat. Därför kan det hända att det blir goda rester till måndagslunchen.

Nästa lunchgäng äter inte vid tolv som de flesta andra utan klockan nio på morgonen.

I en lokal intill Eskilstuna blivande badhus mötte vi cirka 20 hungriga män och en tjej. På frågan om varför byggjobbare äter så tidigt blev svaret:

– Vi börjar jobba halv sju och är hungriga klockan nio. Så enkelt är det, förklarar betongarbetaren Tomas Karlsson.

Framför sig har han en traditionell plåtlåda som är fylld med biff stroganoff och ris och bredvid en plastlåda med grönsallad.

– Det är resterna från i går. Annars brukar det bli vanlig husmanskost,

Att ha den varma maten i en plåtlåda stället för en i plast tycker han inte alls är gammelmodigt.

– Det blir perfekt temperatur och lådan håller hur länge som helst. Den här har jag haft i nästan 40 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om