Vad kostar friskolan?

av Alex Voronov.
”I media kan vi läsa hur friskolorna är upprörda över förslag om rättvisare regler för hur fördelningen av medborgarnas pengar till friskolor ska ske. Men regeringen har dragit tillbaka förslaget efter påtryckningar från landets friskolor.”
Så inledde Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, måndagens debattartikel och slog sedan på friskolor som vill ha ”mer pengar än vad de har kostnader för”.

Övrigt2010-01-27 07:00

Och så berättade han om en friskola som hade upprörts över förslaget till nya regler som gjorde att vinsten sjönk från 20 till 17 miljoner kronor.

Vilka regler exakt har regeringen dragit tillbaka? Vilken är den klagande friskolan? Vad är det för ”media” Jansson har tagit del av? Det får läsarna inte veta. En sådan redovisning hade väl nyanserat frågan på ett alldeles oacceptabelt sätt.

De rättvisare regler, som kommunalrådet talar om, handlar om den nya riksprislistan. Denna lista anger ersättningsbelopp per elev i de olika gymnasieprogrammen. När en elev går i en fristående gymnasieskola och elevens hemkommun inte erbjuder motsvarande program, ska hemkommunen ersätta friskolan enligt riksprislistan.

Till och med 2009 beräknades listan utifrån kommunernas faktiska kostnader. Boksluten för de tre senaste åren vägdes samman och indexerades upp till kommande år. Men från 2010 skulle riksprislistan beräknas utifrån kommunernas budgetar. Plötsligt presenterade Skolverket ersättningsbelopp till de fristående gymnasierna som var 15 procent lägre än föregående år – i genomsnitt. För vissa gymnasieprogram var det mer, som det naturvetenskapliga med en sänkning på 20 procent. Riksprislistan ska återspegla kostnadsnivån i den kommunala skolan, men finns det en enda kommun som har skurit ner så mycket på gymnasiet?

Kanske var tanken bakom den nya riksprislistan god men Skolverkets uträkning blev uppenbarligen fel. Det tyckte även regeringen som sa åt myndigheten att räkna om och under tiden låta 2009 års ersättningsnivåer gälla. Det är det som en missnöjd Jimmy Jansson kallar att dra tillbaka förslaget efter påtryckningar.

Så en annan närliggande historia: Engelska skolan i Eskilstuna vill ha en högre kommunal ersättning för hyreskostnaderna än vad skolan lägger på hyran, 2,6 miljoner mer. Kommunen vägrar och skolan överklagar.

Girigt av Engelska skolan, kan någon tycka. Men det är en felsyn. Skolan hävdar det som är huvudspåret i den nya lagstiftningen. Enligt den ska ersättningen till friskolan för lokalkostnader motsvara kommunens genomsnittliga lokalkostnad per elev. Utfallet blir en överkompensation just här men i grunden är systemet inte osunt. Alternativet är ersättning för faktiska lokalkostnader. Friskolorna kan då hyra in sig var som helst, utan att bry sig om hyresnivå, och skicka fakturan till kommunen. Det är sämre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om