Vakten drogs in – nu larmar butiksägaren åter om stök på resecentrum: "Vi har fått nog"

Mer snatterier, fler ungdomar på kvällarna, cykling inomhus och mängder av – ibland otrevliga – besökare som förväntar sig handgriplig hjälp av butikspersonalen.– Vi har fått nog, säger Annika Lundqvist på My way och menar att kommunen måste agera – igen.

– Vissa situationer är inte roliga. Eftersom vi är de enda på plats tycker folk att vi ska hjälpa dem med allt. Vi försöker förklara att vi bara har butiken, men det tas inte alltid emot särskilt bra, säger butiksägaren Annika Lundqvist som de senaste veckorna märkt av mer ungdomar på kvällarna och har polisanmält allt fler snatterier.

– Vissa situationer är inte roliga. Eftersom vi är de enda på plats tycker folk att vi ska hjälpa dem med allt. Vi försöker förklara att vi bara har butiken, men det tas inte alltid emot särskilt bra, säger butiksägaren Annika Lundqvist som de senaste veckorna märkt av mer ungdomar på kvällarna och har polisanmält allt fler snatterier.

Foto:

Övrigt2018-11-02 06:12

När Annika Lundqvist i slutet av juni kunde öppna igen var hon lättad men sliten, efter allt strul och påföljande ekonomisk oro.

När hon nu upplever att den korta tid av stabilitet som har varit sedan dess hotas, är toleransnivån klart naggad i kanten.

– Det är käftsmäll på käftsmäll. Kommunen är så stolt över sitt nya fina resecentrum, men det är tamejfan ingen som tar helhetsansvar för det. Nu är det vi som får springa runt och hjälpa till och ta skiten när betaltoaletterna inte funkar eller det står ungdomsgäng i garaget så att folk knappt vågar parkera.

Enligt Annika Lundqvist har resenärer dessutom berättat att de, på grund av att det sedan en månad kostar att parkera vid resecentrum, i stället börjat pendla från Läggesta. Där är det gratis.

– Det är ytterligare en käftsmäll för oss, att de åker dit i stället för hit. Det är så synd. Ett stort fint hus och vi är fortfarande helt ensamma. Var är resten av den verksamhet kommunen pratat om, som ska dra folk hit?

På onsdag den 7 november ska Annika Lundqvist och hennes partner Richard Björkman ha möte med kommunen.

– Vi har fått nog. Vi måste prata om vem som ska sköta vad. Det kanske inte måste hit en vakt igen, men med så mycket arbetslöshet borde det väl finnas människor som kan vara här och hjälpa folk till rätta. En vuxen närvaro, en värd. En hustomte vore inte dumt så här inför julen, säger Annika Lundqvist och skrattar lite sammanbitet.

– Man vänder sig väl tyvärr till den som finns på plats, säger Marcus Gökstorp på Strängnäs bostad AB som förvaltar resecentrum åt kommunen.

– Vi ser till att huset är helt, rent, varmt och så vidare. Det är också vårt uppdrag att ha kontakt med hyresgästerna. När det kommer till säkerheten ligger ansvaret hos kommunen och vi har ett, som jag ser det, väldigt bra samarbete med säkerhetsavdelningen, säger han.

Marcus Gökstorp menar att läget på resecentrum är relativt:

– Det är helt klart bättre än det var innan ordningsvakten kom, men sämre än i somras när det var varmt och skönt ute och man kanske hängde på andra ställen.

Kommunens trygghetssamordnare Marita Andersson har dock inte fått några rapporter om mer stök:

– Nej, det har jag inte hört något om. Det är väldigt lugnt och har så varit ända sedan i våras. Snatterier är det ju, men det är rent polisiärt. Min uppgift är mer att förebygga skadegörelse och busliv med ungdomar.

Marita Andersson konstaterar att ordningsvakten som sattes in i våras redan från början hade ett tidsbestämt uppdrag.

– Det var satt till den sista augusti och blev förlängt en bit in i september.

Och vad gör Securitas?

– Vi har en bil som åker runt i kommunen och den ska vara på resecentrum flera gånger per pass. Det blir mellan två och fyra gånger per kväll. Dagtid har vi inte sett något behov av väktare, säger Marita Andersson.

Marcus Gökstorp, som alltså har ett möte med My ways ägare på onsdag, menar att han förstår att de tröttnat på att vara ofrivilliga värdar.

– Det är inte deras uppgift. Vi har skyltat upp vad vi tycker ganska tydligt, hur man ska felanmäla om något inte funkar, men man vänder sig väl tyvärr ändå till den som finns på plats. De får ta mer än de ska behöva.

Huruvida det kan bli aktuellt med en värd, som Annika Lundqvist är inne på, återstår att se.

– Det är inget jag avfärdar, men heller inget jag planerar att sätta in utan en analys. Det är en fråga jag får ta med vår uppdragsgivare kommunen. Det är ju hela tiden skattepengar som ska hanteras på bästa sätt, säger Marcus Gökstorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!