Precis som i fjol var Ung företagsamhet-mässan ”Entreprenörskap på riktigt” byggd rygg i rygg med KFV-mässan. När dörrarna på förmiddagen slogs upp till Duveholmshallen förvandlades mässområdet raskt till en myllrande myrstack av besökare, unga företagare, hugade kunder, näringslivsrepresentanter och gymnasielärare från hela Sörmland.
Varför så många – 130 UF-företag – anmält sig?
– Vi ville sälja mer! svarade Ebba Lindgren frankt för sitt och kamraternas företag Stay warm UF från Lindengymnasiet i Katrineholm.
Företaget tillverkar värmande vetekuddar för onda nackar och trötta kroppsmuskler. Dessa har Ebba Lindgren, Elin Sollenberg, Emma Eriksson och Ebba Sjögren fyllt med närodlat Julitavete och konstruerat så att fyllningen inte ska fara omkring inuti kuddarna.
Fram till mässdagen hade de sålt ett hundratal kuddar av de olika modeller de tagit fram.
– Sedan är vi här för att vi tror att man växer som säljare av att delta på en stor mässa. Det är kul och man blir inspirerad av de andra företagen, sa Elin Sollenberg.
Den årliga mässan är en del av de företagande gymnasieelevernas utbildning i att starta, driva och sedan avveckla ett företag. Här får de visa upp sina affärsidéer och produkter, knyta kontakter med näringslivet – och, om svadan är tillräckligt effektiv, förstås också sälja.
Yasemin Serinkaya köpte en ljusstake av Naturljus UF, också från Lindengymnasiet.
– En fin och tidlös produkt, tyckte hon.
Företaget tillverkar kron- eller värmeljusprydda stakar som monteras på behandlade dov- eller kronhjorthorn.
– Många av hornen är fällhorn men också sådana som vi fått av jägare som inte har användning för dem. Vi är här för att visa upp oss och knyta kontakter för framtiden. Det är en bra erfarenhet, sa Ella Perry, Wilma Meinhold, Derya Serinkaya, Isabella Pettersson och Nora Lund.
– De borde visa upp den för någon inredningsbutik i Stockholm, tillade kunden och trängde sig vidare bland montrarna och UF-företagens digra produktutbud.
Naturljus UF var ett av företagen som prisades när 16 vinnare i lika många kategorier korades under mässan. Företaget fick andra pris i kategorin Årets hantverk.
[fakta nr="1"]
Längre ner i mässhallen bytte montrarna skepnad. Där raderna av unga entreprenörer slutade tog KFV-mässan och dess etablerade företag vid.
PR och medias arrangemang – tidigare år kallat Katrineholmsmässan – höll fast vid sitt tema Framtid, näringsliv och boende, vilket också avspeglades i montrarna.
Där fanns olika bostadsföretag, mäklarfirmor och flera nischade företag med framför allt villaägare som målgrupp. Den som sökte kontakt med företag som säljer exempelvis garagedörrar, larm och köksutrustning behövde inte gå många meter för att hitta rätt.
Där fanns förstås också representanter för KFV-kommunerna. I Vingåkers kommuns monter stod Tony Ljungberg, mässgeneral för tredje året, tillbakalutad. I stjärnglansen från Arlas guldko lagade Sara Svensson och Mattias Edvinsson från Slottsskolan payback-riddare: fattiga riddare med en fräsigt smakrik äppelsalsa.
– Guldkon är vårt huvudtema samtidigt som vi presenterar satsningen på #paybackgeneration, alltså att göra bra och god mat av rester, sa Ljungberg som till vardags är byggnadsinspektör i kommunen.
– I den egenskapen får jag inte så många frågor, medgav han men passade på att lyfta fram KFV-mässan som en av höjdpunkterna i kommunens marknadsföring av sig själv.
Han gjorde det mot en fond i montern som visade ett sommargrönskande, falurött Hulla by i all sin prakt.
– Vårt andra tema är förstås Årets kommun-utmärkelsen och vi marknadsför oss som en landsbygdskommun. Vi är litte bonniga i Vingåker, ja. Men vi är stolta över det och över vår landsbygd. Det är det vi vill passa på att visa när vi är här.