Det är snart tolv timmar sedan Alf Svensson anlände till parlamentsbyggnaden i Strasbourg för ett frukostmöte med de moderata EU-parlamentarikerna. Nu är det dags för ännu ett möte. Den här gången med den europeiska partigruppen EPP, där både KD och M ingår.
Den ene EU-kändisen efter den andre hastar in. Det är kindpussar, ryggdunkar och en och annan nordisk kram. Svensson skämtar med den slovakiske partikamraten och gamle hockeystjärnan Peter Stastny, stegar sedan fram och omfamnar Jean-Claude Juncker, kvällens huvudperson och den som EPP lanserar som kandidat till jobbet som EU-kommissionens ordförande.
Svensson tycks trivas som fisken. Aldrig under sin 50-åriga karriär har han personligen fått så mycket spännande och intressant input som nu, säger han. Då har han ändå varit med sedan starten av KD, tagit in partiet i riksdagen och suttit i regeringen.
-I Sverige tycker alla snart likadant. Det finns väl snart ingen gräns mellan Alliansen och Socialdemokraterna. I alla fall är det inte lätt för folk i allmänhet att se skillnad. Det gör att debatten ofta hamnar på ett torftigt stadium, säger Svensson.
Kvällen innan kom han från Jordanien, men annars går den ständiga pendlarrutten mellan Gränna, tvårummaren i Bryssel och hotellrum i Strasbourg. Hustrun Sonja är alltid med. Arbetsdagarna består av möten, läsning av dokument, lyssnande och nätverksbyggande och så resor, resor. Dagarna är långa, men det går ingen nöd på parlamentarikerna. De får 7 957 euro, cirka 72 490 kronor i månaden, före svensk skatt, därutöver 304 euro för varje officiell arbetsdag de är på jobbet och skriver på en närvarolista. Dessutom får de pengar för att anställa medarbetare och ersättning för utgifter i samband med resor.
Det är lite skolavslutningskänsla i korridorerna. Fler än Svensson gör sin sista vecka och parlamentet har fått trycka in extra omröstningspass för att hinna med alla förslag det ska röstas om innan EU-valskampanjandet tar vid.
Då och då under dagen tar Svensson hissen upp till nionde våningen och stämmer av dagens voteringar med medarbetarna. Röstlistan från EPP är utgångspunkten, men på flera punkter röstar Svensson emot partilinjen.
Något sådant hade inte gått i riksdagen.
-Sitter man i ett regeringsparti i riksdagen får man propositioner från regeringen, och de vill inte att man ändrar på särdeles mycket. Du kan inte avvika, det går inte, säger Alf Svenssson.
-Och sitter man i opposition kan man skriva motioner så öronen kroknar, men vem bryr sig om dem.
Kanske beror det på att Alf Svensson mer eller mindre är Mr KD, men moderpartiet försöker sällan styra honom och hör nästan aldrig av sig för att stämma av aktuella EU-frågor. Han får sköta sig själv.
När han helt oväntat blev inkryssad i EU-parlamentet för fem år sedan valde han att sitta i bistånds- och utrikesutskotten. Två utskott med få lagstiftningsärenden, så han kan inte stoltsera med att de många timmarna i utskottsmöten resulterat i lagar som påverkar folks vardag. Det handlar mer om små segrar som att få in skarpare skrivningar i uttalanden om mänskliga rättigheter.
-Politikens uppgift är också att bilda opinion, säger han.
Alf Svensson är glad att han inte var ung och grön när han blev invald.
-Jag tror inte att man ska börja sin karriär i EU-parlamentet. Jag tycker att man ska en gedigen politisk erfarenhet. Man måste ha en viss vana att skilja bisats från huvudsats, säger Svensson, vars parti just utsett en politisk rookie som förstanamn på sin EU-valsedel.
Maria Davidsson/TT.