– Huvudanledningen till att vi byter ut ett antal vallokaler till valdagen är att det, från och med valet till Europaparlamentet, ställs nya krav. Valsedlarna ska vara avskärmade och fria från insyn, säger Andreas Lindbom, valsamordnare i Eskilstuna kommun.
Vid de allmänna valen i september försökte man att följa de nya direktiven där det var möjligt. Flera vallokaler är dock för trånga eller utformade på ett sätt som påverkar tillgängligheten negativt.
Mötesplats Fröet i Fröslunda och Ärstaskolan i Skiftinge är två av de totalt elva före detta vallokalerna som inte längre anses uppfylla kraven.
– Inför det här valet blir det extra viktigt att man tittar på röstkortet vilken lokal man ska gå till. Det har varit en utmaning att hitta nya och bra lokaler, det är framför allt skolmatsalar och gymnastiksalar, säger Andreas Lindbom.
Redan den 30 mars måste valkansliet i Eskilstuna och landets övriga 289 kommuner säkerställa möjligheten till en oplanerad förtidsomröstning. Det beror på att valet till kommunfullmäktige i Falun ska göras om, efter beslut av Valprövningsnämnden. Förtidsröster från 145 falubor räknades nämligen inte in i valresultatet eftersom en postsäck kom fram för sent.
Personer med rösträtt och som är folkbokförda i Falun, men som vistas i Eskilstuna, erbjuds möjlighet att rösta i stadsbibliotekets lokaler.
– I händelse av omval måste alla kommuner arrangera förtidsröstning vid något tillfälle. Det är också en förändring som infördes i och med valet 2018. Vi kommer att ha öppet vid två tillfällen, den 30 mars och 2 april.
I Falun går man till val den 7 april och då ska alla förtidsröster redan finnas på plats. Det finns inga uppgifter kring antalet möjliga förtidsröstare, men något större tryck räknar kommunen inte med.
– Det är inte säkert att det kommer någon alls, men det kan ju finnas studenter på högskolan som är skrivna i Falun.
Söndagen den 26 maj är det val till Europarlamentet. Vid det senaste EU-valet 2014 låg valdeltagandet på 44 procent. Det motsvarade drygt 32 500 röstande personer.