Vanligaste frågan till sexologen: Är jag normal?

Kommer du ihåg hur sexualundervisningen i skolan gick till? Vad lärde du dig och var låg fokus? Katerina Sparr Holinkova brinner för allt som har med sexualitet att göra och vill förändra sättet vi pratar om det med våra barn.– Sex måste avdramatiseras och vi behöver ta upp mer än bara könssjukdomar, säger hon.

Katerina "Katta" Sparr Holinkova vill förändra sättet sex och samlevnad lärs ut på skolor.

Katerina "Katta" Sparr Holinkova vill förändra sättet sex och samlevnad lärs ut på skolor.

Foto:

Övrigt2018-02-15 10:23

Att prata om sex och sexualitet kan för många kännas obekvämt. Det finns fortfarande en hel del tabubelagt inom området, det är något sexologen Katerina Sparr Holinkova vill ändra på.

Det hela började med att hon under socionomutbildningen började intressera sig för genusfrågor under en kurs.

– Vi läste om grundaren av RFSU, Elise Ottesen-Jensen, och jag blev så inspirerad. Jag kände att jag också vill göra skillnad och då blev det självklart för mig.

När hon berättade för sina föräldrar om planen att bli sexolog reagerade de med hejarop. "Det är klart att du ska bli det, du tycker ju sånt är jätteintressant", ska föräldrarna ha sagt till "Katta" som hon kallas.

Och på den vägen är det.

[fakta nr="1"]

Numera bor hon i Eskilstuna och försöker att skapa det jobb som hon är helt övertygad om behövs men som inte existerar i nuläget.

– Sex och samlevnad är så mycket mer än vad biologiböckerna visar. Det är oftast rätt trista texter och bilder i dem. Jag vill att det ska bli en naturlig del av skolan, att det inte ska vara pinsamt att prata om sex. Fokus ligger ofta på de olika könssjukdomarna som finns, och det kan bli ganska konstigt att prata med högstadieelever om.

För Katerina är det en självklarhet att hela klassen, oavsett könstillhörighet, ska lära sig samma saker. Dels på grund av att det är viktigt för alla att lära sig om till exempel mens och dels för att inte behandla HBTQ-personer orättvist genom att tvinga dem att tillhöra ett visst kön.

– Det är klart att små grupper kan vara fördelaktigt ibland men jag vill aldrig dela upp efter kön, det kan jag inte stå bakom, säger hon.

[fakta nr="2"]

Hennes vision är att skolor ska anlita henne för att komma och föreläsa för eleverna, precis som de i dagsläget gör när det till exempel handlar om mobbning. Hon är i startgroparna för att påbörja resan dit, en resa hon vet kommer att ta mycket energi.

– De sexologer jag känner sliter som djur. Det gäller verkligen att skapa jobben och att sälja in sig, säger hon.

För att vara sexolog innebär inte enbart att vara expert på sex, sexologer har en mycket bredare spridning än så.

– Sexualitet är så mycket. Jag vill att det ska klinga positivt och lyfta att allt är okej. Den vanligaste frågan jag får är: "Är jag normal?" eller "Är det här normalt?". Vi vill så gärna få bekräftelse att vi tillhör normen. Problemet är att det inte finns något som är normalt eller idealiskt. Det är normalt med en sned snopp eller olika stora bröst. Porrdebatten som pågår just nu är viktig för porr är inte på riktigt, det är ytterst ovanligt att vi ser ut som personerna gör i filmerna eller på bilderna.

Vanligaste myterna

Mödomshinnan! Den finns inte! Det kan blöda första gången en kvinna har penetrerande sex, men det kan också blöda gång nummer 100. Är en kvinna inte tillräckligt upphetsad kan det uppstå små sprickor och då kan det börja blöda.

Att penetrerande sex ska göra ont första gången. Sex ska aldrig göra ont! Detta hör samman med myten ovan. Om vi är upphetsade kommer det inte göra ont.

Oskuldsmyten. Bara ordet är konstigt. Istället borde vi prata om olika debuter, till exempel onanidebut eller gruppsexdebut. Alla har inte slida-penis-sex som oskuldsbegreppet baseras på - blir de aldrig av med oskulden då?

Klitoris. Många tror att klitoris är en liten, liten, klutt. Så är inte fallet. Den fortsätter 10-12 centimeter längs med sidan av slidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!