Eskilstuna-Kuriren har den senaste tiden rapporterat om facklig oro för att långt ifrån alla incidenter anmäls.
När kommunens årliga enkät om Hållbart medarbetarengagemang gick ut i höstas valde fyra av fem anställda inom förskolan, totalt 931 personer, att svara.
Av dem anger 10,2 procent att de under det senaste året upplevt kränkande särbehandling på jobbet. Tre av fem gånger från en kollega, var fjärde gång från ett barn eller annan privatperson och var sjunde gång från en chef.
Moa Skoglöf är HR-konsult på barn-och utbildningsförvaltningen och jobbar specifikt med bland annat jämställdhets- och mångfaldsfrågor:
– Vi arbetar mycket för att medvetandegöra vad kränkningar och trakasserier är, att vi har en nolltolerans och att det är viktigt att man anmäler till sin chef eller vidare till förvaltningsledningen om man upplever att det förekommer. Vi har tydliga rutiner och utreder alltid skyndsamt de anmälningar som kommer in.
Moa Skoglöf konstaterar att en utredning långt från alltid landar i att den anmälda incidenten eller konflikten är kränkande särbehandling i lagens mening:
– Däremot är det förstås en arbetsmiljöfråga att man upplever detta, där vi ständigt måste arbeta för att skapa en främjande och trygg miljö för både barn och vuxna. Det gör vi genom att jobba med grupputveckling för personalgrupper i behov, åtgärder utifrån jämställdhet- och mångfaldsplan, stöd via kommunhälsan, vidareutbildning i värdegrund och bemötandefrågor etcetera, säger Moa Skoglöf.
När förskolepersonalen fick frågan om de upplever att de har kunskap om kommunens rutin för kränkande särbehandling svarade var femte att det inte stämmer särskilt bra, eller inte alls.
Enkäten visar också att nästan hälften av dem som upplevt sig kränkta valt att inte söka stöd efteråt – och att var femte av dem som sökte stöd fick inte den hjälp de behövde.
Mer än hälften av de drygt 50 förskoleanställda som säger sig varit utsatta för hot och våld på jobbet – nio gånger av tio från ett barn eller annan privatperson – valde inte heller att söka stöd.
Ledarskapet inom förskolan får dock generellt goda omdömen i enkäten. De flesta anger att de närmaste cheferna visar dem förtroende och att de får uppskattning från sin närmaste chef.