Varannan sörmlänning saknar hushållsbudget

Nästan 110 000 personer över 18 år i Sörmland gör aldrig någon budget för sin privatekonomi.‒Det kan leda till att kostnaderna blir högre än vad det egentligen finns utrymme för, säger skuldrådgivaren Elinor Sjögren.

Frågan: Gör du en hushållsbudget?Maria Hallberg, 47, Flen.Nej, det gör jag inte fast jag har koll på ungefär hur mycket som går till vad. I huvudet finns det kanske en, men jag sitter inte och gör en hushållsbudget.

Frågan: Gör du en hushållsbudget?Maria Hallberg, 47, Flen.Nej, det gör jag inte fast jag har koll på ungefär hur mycket som går till vad. I huvudet finns det kanske en, men jag sitter inte och gör en hushållsbudget.

Foto:

Övrigt2017-04-07 06:00

‒Det är viktigt att planera sin ekonomi för att säkerställa att pengarna räcker till, säger Elinor Sjögren, skuldrådgivare på inkassobolaget Visma Collectors.

En undersökning som Sifo har gjort på Vismas uppdrag visar att 48 procent av svenskarna aldrig gör en budget. Det motsvarar nästan 110 000 personer över 18 år bara i Sörmland.

Endast 24 procent av befolkningen i landet gör en budget varje månad. Unga personer, 18–29 år, är den åldersgrupp som i högst grad använder sig av en budget. 34 procent i gruppen gör en hushållsbudget varje månad.

‒Jag tror att anledningen är det digitala samhället i dag. Ungdomarna är så vana vid sina mobiler. Man har alltid sin mobil med sig, vilket gör att man laddar ner appar. Man har ett beteende där man är styrd av telefonen. Det blir en naturlig del för dem att göra en budget i mobilen.

I gruppen 50–64 år är det bara 20 procent som gör en hushållsbudget varje månad.

‒Jag tycker att det är intressant att det är de unga som faktiskt är bäst på att göra en budget. Det ser bra ut för framtiden, säger Elinor Sjögren.

Hon menar att grunden till en balanserad ekonomi består av både inkomst och livsstil. Hon tipsar om att Konsumentverket har en webbsida där man kan lägga upp sin egen budget

‒Sedan är det jätteviktigt att man gör den för varje månad och att man hela tiden uppdaterar vartefter mina kostnader förändras.

Hon tipsar även om att titta på vilka kostnader som går att påverka.

‒Jag kan inte påverka hyran, jag kan inte påverka elen så pass mycket så att det ger någonting, men jag kan påverka vilken leverantör jag väljer av till exempel internet eller tv.

Ett annat råd är att undersöka vilka rörliga kostnader man har eftersom de ofta är lättare att påverka.

‒Köper jag kaffe? Köper jag godis? Köper jag olika typer av livsmedel som jag faktiskt inte behöver? säger Elinor Sjögren och fortsätter:

‒Se över dina vanor och förändra dem! Vad är det jag kan spara mina pengar på?

Ett annat tips är att börja månadsspara. Elinor Sjögren menar att man måste vara disciplinerad, strukturerad och ha ett mål med sitt sparande.

‒Har du inget mål är det svårare att hålla det sparandet sedan. Är det en lägenhet jag ska köpa? Eller är det en bil? Eller ska jag bara ha en ordentlig buffert så att jag har pengar om det händer någonting? Alla ska på något sätt ändå ha en sparad peng för att känna sig trygg, säger Elinor Sjögren.

Fem steg till att skapa en budget

Skaffa en överblick genom att samla dina kontoutdrag, investeringar, räkningar och inkomster.

Gör en prognos för dina intäkter kommande månader.

Gör en prognos för fasta kostnader, som hyra, lån och el.

Gör en prognos för rörliga kostnader, som mat, underhållning och shopping.

Jämför intäkter och kostnader. Går du plus kan du öka ditt sparande, går du minus behöver du minska dina kostnader.

Källa: Visma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!