Vård för pengarna + Socialdemokraterna = sant

Socialdemokraterna och Vård för pengarna ska styra landstinget tillsammans. – Vårt mål med omfördelning av resurserna till vården får vi igenom bäst så här, kommenterar Jonas Lindeberg (Vfp). Men S och Vfp behöver stöd av ytterligare ett parti för att få majoritet.

Magnus Leivik (M) hade anledning att vara bister efter att Socialdemokraterna och Vård för pengarna meddelat att de vill styra landstinget kommande fyra år.

Magnus Leivik (M) hade anledning att vara bister efter att Socialdemokraterna och Vård för pengarna meddelat att de vill styra landstinget kommande fyra år.

Foto:

Övrigt2018-09-19 16:00

Oj, vad de tisslades och pratades vid landstingsfullmäktiges sammanträde under tisdagen. Glada miner delades med mer buttra och förvånade. Gamla lierade vänner tillhör historien – nu är det framtiden som gäller.

Och då är det de av väljarna två största partier som slår sina påsar ihop.

Vård för pengarna har efter valsuccén fått en vågmästarroll. Sannolikheten att de skulle slå sig samman med Alliansen betecknade vi som störst, eftersom de bland annat lagt budget ihop med Moderaterna.

Men tidigt på morgonen förkunnade Socialdemokraterna och Vård för pengarna att de gör gemensam sak; att styra landstinget/regionen de kommande åren.

– Vi är överens om de grova penseldragen, säger Jonas Lindeberg.

Vård för pengarna är sprungen ur ett missnöje mot styret, som Socialdemokraterna innehaft de senaste tio åren. Jonas Lindeberg tycker inte att det är konstigt att partiet då väljer att samarbeta med just Socialdemokraterna, som varit det parti som tappat flest väljare de två senaste valen.

– Vi gick till val med att vi vill se en omfördelning av resurserna till vårdgolvet och vi var tydliga med att vi varken är höger eller vänster. Här får vi igenom mycket. Vi har diskuterat med Socialdemokraterna och kände att vi kom längst i diskussionerna med dem, säger han.

Tre punkter har varit avgörande i diskussionerna: vårdsatsning, minska administrationen och politiken.

Monica Johansson (S) är nöjd med uppgörelsen.

– Räkna inte ut mig, säger hon och uppger att de inte lagt sig platt för Vfp.

– Vi kommer att dra nytta av varandra; de har kunskapen från vårdgolvet och vi från politiken. Samtidigt har Vfp sett att det hänt en del positiva saker de senaste två åren.

Tillsammans har S och Vfp 38 platser i fullmäktige. Två till behövs för att få majoritet.

Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (KD) hade ingen aning om att parterna sagt ja till ett samarbete. Mattias Claesson (C) är också förvånad.

– Mest över att det gick så fort att komma överens, säger han.

Huruvida han är intresserad av att samarbeta vill han inte kommentera. Ewa Callhammar (L) har tidigare sagt sig vara positiv till ett samarbete med Vfp.

Mest besviken var förmodligen Magnus Leivik (M). Han har under månader flirtat öppet med Vfp.

Magnus Leivik ville inte svara på några frågor om S och Vfp-samgåendet.

40 mandat krävs

Så här fördelas platserna, mandaten, i landstingsfullmäktige, som efter årsskiftet kallas regionfullmäktige (inom parentes jämfört med förra valet), enligt det preliminära valresultatet:

Socialdemokraterna 23 (0), Vård för pengarna 15 (+ 7), Moderaterna 14 (0), Sverigedemokraterna 11 (+3), Vänsterpartiet 5 (+1), Centerpartiet 4 (0), Kristdemokraterna 4 (+1), Liberalerna 3 (0).

Miljöpartiet hade fyra platser, men når inte upp till tre procentspärren och åker ur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!