Förr var det ganska hopplöst att hitta vettiga roséviner. Numera finns det en helt annan bredd och kvalitet. Från Nya Världens mörkrosa fruktbomber till laxrosa strama solskensviner från Sydfrankrike och Italien.
När du inte riktigt kan bestämma dig för vitt eller rött är ofta rosé en gyllene medelväg. Det är kalasgott till sallader, lättare kötträtter, fisk, skaldjur och kyckling. Jag älskar också att dricka svalt rosévin till väl valda charkuterier, mer än gärna från samma land.
Överlag kan man säga ett de lättare och torrare vinerna gör sig bättre till mat, medan de mörkare bärigare varianterna kan vara lite väl söta och klarar sig bäst som aperitif på verandan. Och det är minsann inte det sämsta.
För det mesta är roséviner inte gjorda för att lagras, i det här fallet handlar det om en färskvara, vilket gör priserna relativt humana. Så var inte rädd för att prova dig fram bland vårens nyheter till dess du hittar säsongens favorit. Rosa är alltid rätt.
Mia Gahne/TT