Varför firar vi allt på fel dagar?

Säga vad man vill om svenskar, men när det gäller att få ut maximalt med ledighet är vi inte dumma! I stället för att fira saker och ting på de röda dagarna som finns i almanackan så festar vi konsekvent dagen före.

Övrigt2009-06-27 11:06

Resten av världen firar jul på den 25:e. Vi delar ut våra klappar den 24:e.

Midsommardagen är röd. Vi firar på midsommarafton.

Långfredagen, påskdagen och annandag påsk är alla röda dagar. Vi går påskkärring på skärtorsdagen och äter påskmat på påskafton.

Principen är ju också densamma när det gäller nyårshelgen, men då tycker jag att det är lite mer begripligt.

Fattas bara att vi börjar fira nationaldagen på nationaldagsafton, den 5 juni.

Kanske har vi förklaringen i det svenska sättet att tippa i sig sprit så fort tillfälle ges, tills man själv tippar omkull. Det kräver ju nästan att man börjar en dag tidigare om man ska ha någon rimlig chans att återhämta sig till arbetet några dagar senare.

Företeelsen klämdagar är också en intressant konstruktion för att slippa arbeta, helt enligt den svenska linjen. Försök ring till en arbetsplats annan än polisen, SOS AB eller akutmottagningen på en vanlig arbetsdag som råkat hamna mellan en röd dag och en helg. Får du svar är det nästan läge att ringa in ett nyhetsips till tidningen, som förhoppningsvis också är ett annat undantag till klämdagsregeln.

Men det är klart, vem vill jobba om man kan vara ledig? Kanske är allt detta bara ett bevis på att Sverige har kommit mycket längre i utvecklingen än till exempel Japan och USA, där man fortfarande måste jobba för att få lön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om