– Jag fick snabbt hit en expert på området, Bernt Andersson. Han undersökte det döda djuret och fastslog att en varg måste ha varit framme, säger Lennart Blomkvist som bor i Norrlänna och för övrigt är både hund- och hästägare.
Ett par gånger om dagen är att han ute och går med hundarna Nisse och Chicka.
I onsdags förmiddag träffade de på ett svårt blödande rådjur, vars hals hamnat i käftarna på ett rovdjur.
– Det var stora hål efter tänder. Jag tänkte direkt att en varg hade varit framme. Den kanske fanns alldeles i närheten och skrämdes iväg när jag och mina hundar började närma oss, säger Lennart Blomkvist.
Överfallet skedde ungefär en kilometer från den lilla byn där Lennart och hustrun Marianne bor sedan 35 år.
På sin väg tillbaka till huset stötte Lennart Blomkvist på grannen Ulla Andersson.
Även hon var ute för att rasta hundar.
Kanske var det Lennart Blomkvists varning som gjorde att Ulla Andersson lyckades få syn på en fyrbent varelse som med mycket stor sannolikhet var en varg – hon visar oss en bild i mobilen där ett hundliknande djur rör sig på ett gärde. Kortet togs just i onsdags, strax efter klockan 09.30.
– Rädd blev jag inte, däremot otroligt fascinerad, säger 63-åriga Ulla Andersson.
– Detta är en once in lifetime-upplevelse. Jag har aldrig sett en varg i naturligt tillstånd tidigare.
Hur reagerade hundarna?
– De tittade bara. Jag har dem kopplade. Vargen var stor och förmodligen på väg tillbaka för att mumsa på det fällda rådjuret.
När tidningen ungefär ett dygn senare besöker Norrlänna hade nämnde Bernt Andersson tagit hand om kadavret och åkt därifrån. Men päls och en blodpöl skvallrade om att vad som hänt där något dygn tidigare.
– Jag tänker fortsätta mina promenader här ute. Men det finns i bakhuvudet att vargen varit här. Man ser sig omkring lite extra, konstaterar Lennart Blomkvist.
Någon kilometer norr om Norrlänna, på andra sidan riksväg 55, ligger Eklundstorp där Marie Carlson bor tillsammans med sin familj.
– I tisdags kväll skulle jag ut till stallet och se till mina hästar. Det var mörkt då och jag svepte med ficklampan ut mot hagen. Då möttes jag av två gröna ögon. Jag gick närmare och såg då att det var en varg, berättar Marie Carlson för tidningen i telefon.
Helt förvånad över rovdjurets uppenbarelse är hon faktiskt inte.
– Nej, hästarna har uppträtt lite märkligt de senaste veckorna. När vi hade snö såg jag konstiga spår, dessutom har ett djur lämnat avföring på vår tomt. Det påminde om hundbajs, berättar Marie Carlson som kontaktade länsstyrelsen efter veckans fascinerande upplevelse.
Lovisa Häggström är handläggare på länsstyrelsen.
– Det finns ett vargrevir i Sjunda nära Gnesta. Att det rört sig djur därifrån in i Sörmland vet vi om. Men att det finns varg i just Länna kan inte säkerställas, även om vi fått några telefonsamtal från Strängnäs kommun, säger hon.
Vad krävs för att ni ska fastslå att det handlar om varg och eventuellt åka dit?
– Om vi ska bedöma om ett rovdjur har varit på platsen behöver vi kunna spåra, se en tydlig bild eller något annat som vi kan säkra.
Vilka tamdjur gillar vargen att äta?
– Normalt äter vargen vilda djur men om de dödar tamdjur är i de flesta fall får som råkar illa ut.
Hur ska människor som möter varg ute i naturen agera?
– I fall du möter en varg och den blir medveten om dig ger sig vargen normalt av, oftast på ett närmast sävligt sätt.
– Om någon ser ett rovdjur rekommenderar vi att man rapporterar det till skandobs.se, där kan allmänheten både se andras rapporter och lägga in sina egna observationer.